Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Spanje

Palma del Río viert Maand van de Sinaasappel

Palma del Río, een gemeente in de Zuid-Spaanse provincie Córdoba, viert van half maart tot half april de Maand van de Sinaasappel. Het doel is vooral de jeugd aan te spreken met deze fruitsoort die een belangrijke economische motor is in de streek.

"De Maand van de Sinaasappel wordt al 13 jaar gevierd. Het is een initiatief waaraan de gemeente Palma del Río, Palmanaranja, GDR Medio Guadalquivir, EMPA en de vereniging Palmaecológica deelnemen. Een maand lang organiseren we diverse activiteiten om dit voor de lokale economie zo belangrijke product in de verf te zetten", vertelt María Reyes, teelttechnicus bij Palmaecológica.

"We houden onder meer voordrachten in de lagere scholen van de gemeente over de geschiedenis van de sinaasappelteelt in Palma del Río, die begon met het Cadenera ras. We willen vooral ook overbrengen dat het beroep van tuinbouwer er een is voor de dapperen en dat de citrustelers in de Vallei van de Guadalquivir, waarvan velen ouders, grootouders of familieleden van deze kinderen zijn, zich met hart en ziel wijden aan hun stiel om de beste sinaasappelen ter wereld in de winkel te kunnen leggen."

"De kinderen zijn de toekomst voor de citrusteelt in Palma del Río", benadrukt María, wijzend op het belang van de opvolging in de tuinbouw in het algemeen, en in de citrussector in het bijzonder. In Andalusië beslaat het citrusareaal 90.000 hectare, waarvan 39.500 zich bevinden in de Vallei van de Guadalquivir. Ongeveer 3.800 ha zijn gewijd aan de biologische teelt.

Land- en tuinbouwers jonger dan 40 zijn verantwoordelijk voor slechts 11% van de teeltbedrijven in de Europese Unie en daarvan zijn 3% vrouwen, zo blijkt uit gegevens van de Europese Commissie. Het aantrekken van jongeren in de sector is een belangrijke uitdaging, ook in Spanje, waar het platteland 84% van het grondgebied uitmaakt, maar waar slechts 16% van de bevolking woont.

"Op 8 april zal een groep studenten van de opleiding Biologische Teelt onze proefvelden bezoeken zodat ze kennis kunnen maken met al onze onderzoeken die als doel hebben de duurzaamheid en economische prestaties van de citrusteelt in het gebied te verbeteren."

"Het bevorderen van de consumptie is ook belangrijk", vervolgt María. "Deze maand zullen er proeverijen in de scholen worden aangeboden en wordt een tapasbeurs georganiseerd, waar gerechten bereid met sinaasappelen geproefd kunnen worden. We sluiten af met een Forum voor Innovatie in de Citrusteelt op 16 en 17 april, georganiseerd door Palmanaranja en GDR Medio Guadalquivir, waar innovaties gebaseerd op AI en dronetechnologie voor de citrusteelt gepresenteerd zullen worden."

Dit jaar is het sinaasappelseizoen in Andalusië gecompliceerder dan gebruikelijk. "Er is productieverlies door het gebrek aan water. Maar we weten allemaal dat droogtes cyclisch zijn en we hopen dat deze cyclus snel voorbij zal gaan."

"Onze taak is, zoals altijd, kinderen en volwassenen te wijzen op het belang van de sinaasappel voor de streek. Lokale producten zijn trouwens altijd de beste", besluit María.

Bekijk hier de activiteiten die de komende weken in Palma del Río zullen plaatsvinden (in het Spaans).

Voor meer informatie:
Palmaecológica
asociacionpalmaecologica@yahoo.es
https://www.facebook.com/palmaecologica

Publicatiedatum: