Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Bijna alle Poolse appelen zullen koper vinden voor nieuw seizoen"

"In tegenstelling tot voorgaande seizoenen zullen de meeste Poolse appelrassen een klant hebben gevonden voordat het nieuwe seizoen begint", zegt Jan Nowakowski, manager van exporteur Genesis Fresh. "Het seizoen verloopt langzaam, maar de verkoop is gestaag. We hebben dit jaar minder volumes en de meeste rassen zullen verkocht zijn voordat de oogst van start gaat. Gewoonlijk hebben we op het einde van het seizoen nog altijd appelen in de voorraad liggen. Echter, dit jaar zullen we slechts beperkte hoeveelheden overhouden. Ze zullen naar onze bestaande klanten gaan."

De prijzen van appelen voor de verwerkende industrie hebben een significante rol gespeeld in de verkoop, stelt Nowakowski. "De hoge prijzen zorgen ervoor dat klanten twee keer nadenken voordat ze hun geld uitgeven. De kosten zijn op alle gebied hoog geweest, in het veld, in de opslag, in de verpakking en voor arbeid. Aangezien het volume beperkt is, stijgen de verkoopprijzen elke maand. De vraag vanuit de verwerkende industrie zal tegen het einde van het seizoen nog verder verminderen."

Volgens Nowakowski heeft de langere transittijd van Polen naar het Verre Oosten ervoor gezorgd dat de export is gedaald. "Toch zijn er enkele exporteurs die momenteel nog steeds appelen naar het Verre Oosten verschepen. De vraag is groot en we zouden eigenlijk veel meer volumes kunnen verladen. Echter, de transittijd en de mindere kwaliteit van de appelen door de langere reis duwen de exportcijfers voor alle bestemmingen naar omlaag. We willen alleen appelen verschepen die voldoen aan de specificaties van onze klanten. Daarom beginnen wij pas volgend seizoen weer fruit naar Aziƫ te exporteren."

Ook de koopkracht in Europa zal een grote rol spelen. "De kosten voor opslag, elektriciteit en arbeid stijgen. De druk is er dus om ook de verkoopprijzen te verhogen. Ik verwacht dat die met nog eens 10 tot 15 procent zullen stijgen, of zelfs meer, tot het einde van dit seizoen. Toch zijn onze prijzen nog steeds lager in vergelijking met andere belangrijke Europese teeltlanden zoals Italiƫ, Frankrijk, Duitsland of Spanje. De vraag is momenteel wel lager in vergelijking met dezelfde periode vorig seizoen. Het komt door de hogere prijzen en de dalende koopkracht. Als de economie niet herstelt, zullen we in de toekomst meer moeilijkheden ondervinden", besluit Nowakowski.

Voor meer informatie:
Jan Nowakowski
Genesis Fresh
Tel: +48 223 783 405 (Polen)
info@genesisfresh.com

Publicatiedatum: