Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Turken verwachten groot uitvallende kersen

"De kersenteelt van Alanar vindt dit seizoen plaats in drie Turkse regio's", zegt salesmanager Yigit Gokyigit. "De Turkse kersenoogst begint zoals gewoonlijk in de regio Izmir. Dit jaar zullen de eerste kersen eind mei geplukt worden. Alanar werkt samen met telers, maar heeft ook eigen percelen. Onze boomgaarden bevinden zich in Canakkale, Afyon en Manisa. We hebben ongeveer 700 hectare voor de teelt van kersen, vijgen, abrikozen, pruimen en blauwe bessen. Kersen is ons hoofdproduct met bijna 200 hectare. Hoewel het belangrijkste ras in Turkije Z-900 is, telen wij voornamelijk Regina kersen."

Omdat de Turkse exporteur nog enkele heel jonge boomgaarden heeft, wordt verwacht dat de oogst volgende jaren alleen maar zal toenemen. "In voorgaande jaren bedroeg de oogst tot 500 ton, dit jaar verwachten we ruim 600 ton, in 2026 ongeveer 1.000 ton en daarna tot 1.800 ton tegen 2029. Wat ons ook tevreden stemt zijn de grote maten die we dit jaar verwachten in onze boomgaarden, zoals 26+ en 28+."

Gelukkig lijkt het weer gunstiger dan een paar jaar geleden. "Niet alleen wij, maar ook de telers met wie we samenwerken spreken over een goed groeiseizoen. In 2022 zorgde het barslechte weer voor een van de kleinste oogsten in decennia in Turkije. Echter, dit seizoen is veelbelovend."

De crisis in de Rode Zee zal de export van Alanar niet veel parten spelen, aangezien veel fruit per luchtvracht wordt verzonden. Maar Gokyigit verwacht dat het fruit dat over zee worden geëxporteerd, mogelijk naar andere bestemmingen moet worden omgeleid. "De vraag naar kersen is de laatste tijd in Azië-Pacific toegenomen en we zien een vergelijkbare interesse vanuit de Golfregio. We zijn een van de belangrijkste Turkse exporteurs van fruit naar Azië en nicheproducten zoals vijgen, kersen en blauwe bessen verzenden we allemaal via de lucht. Maar abrikozen en pruimen gaan wel over zee vanwege hun langere houdbaarheid. Komend seizoen kunnen we die mogelijk niet naar Azië exporteren."

De kersen van Alanar worden geëxporteerd naar ruim 40 landen, van Noord-Amerika tot Afrika. "Onze belangrijkste markt is zoals gewoonlijk Europa, voornamelijk Duitsland, zou ik zeggen. We verwachten dit jaar meer fruit naar het Midden-Oosten, Centraal-Europa en het Verenigd Koninkrijk te verzenden", besluit Gokyigit.

Voor meer informatie:
Yigit Gokyigit
Alanar
Mob: +90 549 804 87 56 (Turkije)
yigit.gokyigit@alanar.com.tr
www.alanar.com.tr

Publicatiedatum: