Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Aardappelmarkt rapport week 10:

"Duitse aardappelhandel komt langzaam op gang door eerste asperges"

De Duitse aardappelhandel begon langzaam op gang te komen met de eerste geoogste asperges. Binnenlandse consumptieaardappelen uit opslag bleven dominant op de markt en overtuigden meestal ook qua kwaliteit. Incidenteel werden enkele rassen uit de handel genomen, maar prijsveranderingen waren volgens de BLE eerder zeldzaam. Aanvullend op het aanbod kwamen Franse, Nederlandse en Italiaanse aanbiedingen tegen de tot dan toe geldende prijzen. Voor vroege consumptieaardappelen breidden de leveringen op de meeste plaatsen uit, hoewel in Hamburg de aanvoer uit het zuiden nog schaars was. De interesse van kopers was wisselend: terwijl de zaken traag verliepen in Frankfurt, werd er in München en Berlijn druk ingekocht tegen deels verhoogde tarieven. NRW:
Op de consumptieaardappelmarkt zijn er weinig veranderingen. De vraag in de retail is constant, het aanbod continu en voldoende. Op de markt voor industrieaardappelen blijven de belangrijkste noteringen in de West-Europese teeltlanden stabiel op het bereikte niveau.

Schleswig-Holstein:
Het weer heeft de eerste veldwerkzaamheden toegestaan. Het poten onder folie is begonnen. De koersen in de groothandel blijven op het laatst verhoogde niveau. Ondanks een net voldoende aanbod konden de producenten geen verdere prijsstijgingen doorvoeren. De moeilijke oogst- en opslagomstandigheden blijven voor problemen zorgen. De sorteringen blijven hoog. Kwalitatief zijn er grote verschillen in het aangeboden product. Premiumproducten blijven zeer schaars. Alleen deze partijen behalen de hogere prijs van de aangegeven prijsrange. Met het oog op de paashandel en de aanstaande aspergetijd wordt een verder stijgende vraag verwacht. Ook buiten de regio en in de export blijft de vraag levendig. Hogere koersen zijn echter voorlopig moeilijk door te voeren.

Rheinland-Pfalz:
De markt voor consumptieaardappelen uit de oogst van 2023 nadert snel zijn einde. Bij een over het algemeen rustige afzet in de retail zijn er ook winkelacties, terwijl de verkoop van andere herkomsten afneemt tijdens lopende acties, waardoor er nauwelijks extra hoeveelheden worden verhandeld. Ondanks deze ontwikkelingen blijven de producentenprijzen stabiel. De nog beschikbare voorraad zou naar verwachting volledig zijn gereserveerd.

Niedersachsen:
"Het doel moet zijn om het beschikbare pootgoed, ongeacht of het normale of speciale sortering betreft, gesneden is of niet, onder zo optimaal mogelijke omstandigheden in de grond te krijgen om zo de basis te leggen voor een succesvol seizoen 2024", pleit Andreas Meyer, hoofd van het proefstation Dethlingen in een verklaring.

Bayern:
Weertechnisch was 2023 een echte uitdaging. Het klimaat zal het de aardappelboeren in de toekomst niet gemakkelijker maken, werd gezegd tijdens de algemene vergadering van de "Vakgroep Kwaliteitsaardappel Schwaben" van de Producentenkring voor Plantenteelt Zuid-Beieren in Dasing. "Vooral vanwege bedrijfsbeëindigingen is het aantal leden in de Producentenkring met ongeveer 400 gedaald". Er tekent zich ook in deze sector van de landbouw de trend af dat er minder bedrijven zijn, maar wel met een grotere gemiddelde oppervlakte per bedrijf. Als het op één na grootste teeltgebied na Niedersachsen brengen de Beierse aardappelboeren nog steeds een groot deel van de nationale knollenoogst in: in 2022, aldus Schmeller, was dit in het gebied van de consumptie- en verwerkingsaardappelen alleen al in Zuid-Beieren bijna 340.000 ton.

Hessen:
In de staat Hessen zijn er vergeleken met de vorige week geen prijsveranderingen geweest.

Publicatiedatum: