Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Schade aan appelteelt in Zuid-Afrika

"De hagel was als een mitrailleur"

"Gevreesd door telers" luidt het onderschrift bij een foto van een hagelsteen zo groot als een ei, vorige week genomen in de Zuid-Afrikaanse Bo-Langkloof, waar voornamelijk hardfruit wordt geteeld, samen met wat steenfruit, vijgen en granaatappelen.

Dominique van Reenen van schapenhouderij Ganzekraal zegt dat ze nog nooit zo'n hagelbui als die van vorige week maandag had meegemaakt. "De hagelstenen waren bijna zo groot als tennisballen. Onze auto's zijn gedeukt en de ramen zijn ingeslagen. En dat allemaal binnen tien minuten", vertelt ze. De dieren bleven ongedeerd, maar gewassen zoals druiven en appelen in het district konden de schade niet ontlopen.



Geen schade aan de appelen in Langkloof
Een technisch adviseur bij een grote hardfruitteler met verschillende percelen in zowel Bo-Langkloof als Langkloof zegt op basis van de voorlopige informatie dat de schade 30% of meer van de gewassen betreft. Hij wijst erop dat in Greater Langkloof, oostwaarts van Avontuur, waar de perenoogst bijna voorbij is en het grootste deel van de appelpluk nog voor de boeg ligt, geen hagelschade is gemeld.

De eerste indicaties zijn dat, net als bij peren, de appeloogst in Langkloof dit jaar kleiner kan uitvallen dan vorig jaar. De Gala's en de vroege Granny's zijn bijna volledig geplukt, nu is het de beurt aan Golden, rode appelen en Kanzi.

"In Eseljagrivier is de schade aan de appelboomgaarden aanzienlijk. Van wat ik heb gehoord, kan de averij tussen Noll en Avontuur oplopen tot tussen de 35 en 60 procent."
Hij zucht dat hagel, helaas, een van de dingen is waarvoor Langkloof bekend staat. "Dit is een moeilijke tijd van het jaar. Elke dag opnieuw zijn we bang dat de hagel kan toeslaan. Je blijft continu bezorgd." Vorige zomer verloor Greater Langkloof een aanzienlijk deel van de oogst aan hagel.

Opmerkelijke intensiteit van de storm
Van Reenen merkt op dat de storm maandagmiddag uitzonderlijk snel opkwam. "Er waren donkere wolken, maar uiteindelijk zag het er op het eerste zicht nog zo slecht niet uit. En dan viel er plots één harde steen uit de lucht, daarna nog één en vervolgens was het als een mitrailleur."

Ze merkt op dat in Bo-Langkloof, een gebied dat zich grofweg uitstrekt van Herold tot Avontuur, hagelbuien meestal vrij mild zijn met stenen die veel kleiner dan die van vorige week maandag. Tot dan bedekte een zachte regen het land richting De Rust en Oudtshoorn.

Publicatiedatum: