Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Peruaanse druiventelers kijken uit naar herstel

Peruaanse telers kijken nu al uit naar een herstel in seizoen 2024 na een moeilijk seizoen vorig jaar. De druiventeler Alonso Puga van Proserla vertelt dat tijdens het afgelopen seizoen de weersomstandigheden in Peru zeer nadelig waren voor hun teelt. "Onze oogst werd beïnvloed door orkaan Yaku in maart 2023 en de klimaatveranderingen tijdens onze winter (we hadden een winter met lagere temperaturen van 4°C boven het historisch gemiddelde) hadden invloed op de druiven, omdat de teeltcyclus korter was, sommige plagen en ziekten agressiever waren en het trosgewicht lager was dan de historische gemiddelden."

Hij vertelt dat een hete winter heeft gezorgd voor een lage bloei in gewassen zoals mango en sommige blauwe bessenrassen. "Dit zijn allemaal gevolgen van het El Niño-fenomeen. In ons geval eindigden we met 45% minder druivenopbrengst. "

Puga vertelt dat ze vorig jaar een maand eerder klaar waren met oogsten. "We waren op 30 november klaar, dat is een maand eerder dan gebruikelijk. We verwachtten 635.000 kartons te oogsten, maar kwamen niet verder dan 375.500 kartons. Veel telers bevinden zich in deze situatie en wij proberen daar toch mee om kunnen te gaan."

Hij zegt dat de Peruaanse regering niet alleen de druiventelers wil helpen, maar alle economische activiteiten wil steunen, waaronder landbouw, visserij en handel op alle niveaus, kleine en coöperatieve bedrijven, door financiële hulp te bieden. "De regering bereidt een aantal financiële leningen voor om telers te reactiveren, maar het kost tijd. Het zou nuttig kunnen zijn om alle tuinbouwactiviteiten te herstellen (van telers, leveranciers, enz.). Ondertussen zien we 2024 als een nieuwe uitdaging, een jaar dat ons aan het denken heeft gezet en ons heeft aangezet tot het uitproberen van verschillende manieren om onze druivengaarden te beheren. We hebben ons gericht op het kweken van onze eigen biologische bacteriën, zoals Bacillus Subtilis en Trichoderma sp. We stoppen liever organisch materiaal in de grond dan dat we anorganische meststoffen gebruiken. Op dit moment zien onze druivengaarden er groeikrachtig uit en het weer heeft geholpen, omdat het regenseizoen uiteindelijk is uitgebleven."


Tot opluchting van de telers bleven meer zware regenbuien uit in Peru

Manuel Yzaga Dibós, voorzitter van het bestuur van Provid, de Peruaanse vereniging voor druiven, waarschuwde dat er tijdens het seizoen 2023-24 nieuws was over een verhoging van de opbrengst in Peru. "Dat was onverantwoordelijk, wat er echt gebeurde is dat het seizoen korter was en twee weken eerder eindigde dan vorig seizoen. Het ziet er misschien uit als een week waarin de opbrengst steeg, maar uiteindelijk daalde de opbrengst met 10% in totaal en 30% in het noorden van Peru."

Ondertussen gaat het eeuwenoude voorbereidende werk in de druivengaarden door, met elke dag een stap dichter bij het nieuwe seizoen. Telers hebben de hoop dat het weer beter wordt, zodat ze in 2024 een fatsoenlijk seizoen kunnen hebben en zich kunnen herstellen.

Zoals veel druiventelers blijft Puga positief. "We zijn al 20 jaar actief in de tuinbouw en er zijn goede en slechte jaren geweest. 2023 was zeker een verschrikkelijk jaar, maar de geschiedenis heeft ons geleerd dat jaren zoals 2010 en 2017 ook moeilijk voor ons waren, maar we zijn volwassen geworden en nu zijn we sterker dan voorheen. Alle regen die was voorspeld is verdwenen en het weer wordt goed voor ons. We zijn aan het herstellen, de voorspelling voor de regen in 2024 is veranderd en het gaat hier steeds beter. We oogsten nu avocado en Tahiti-limes en onze druivengaarden zien er goed uit voor een volgende snoeibeurt in mei 2024. Het wordt een uitdagend jaar, maar er komen goede tijden aan, waar we hard voor werken."

Voor meer informatie:
Alonso Puga
Proserla
+51 979 344 611
apuga@proserla.com

Publicatiedatum: