Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Opiniepeiling in Duitsland, Spanje, Frankrijk, Italië en Nederland

"Wat zijn de favoriete groeten en fruit van de Europeanen?"

In een enquête uitgevoerd in Duitsland, Spanje, Frankrijk, Italië en Nederland werd gepeild naar de favoriete groente- en fruitsoorten van Europeanen, de belemmeringen voor de consumptie ervan en de verwachtingen van de consument. De opiniepeiling werd uitgevoerd door Interfel, een Franse belangenorganisatie voor de AGF-sector, in samenwerking met het onderzoeksinstituut Bona Fidé.


In een onderzoek uitgevoerd door Bona Fidé in Frankrijk, Duitsland, Nederland, Spanje en Italië zijn in totaal 4.000 personen online ondervraagd van 26 tot en met 29 januari 2024 (800 mensen per land) (foto © FreshPlaza)

Wat zijn de favoriete groente- en fruitsoorten van Europeanen?
Broccoli (12%) staat bovenaan de lijst van favoriete groenten van Europeanen, gevolgd door sla (10%) en tomaat (8%). Wat betreft fruit, is appel het populairst (19%), gevolgd door banaan (16%) en aardbei (11%).


© Interfel

Twee op drie Europeanen gewonnen voor meer groenten en fruit

"In alle vijf landen komt een meerderheidswens naar voren om over te stappen op een meer plantaardige voedselconsumptie. Bijna twee derde van de respondenten (64%) in de vijf landen verklaart te willen overstappen op een voedingspatroon met meer groenten, fruit en granen. Dat geldt voor 78% van de Spanjaarden, 77% van de Italianen, 59% van de Fransen, 54% van de Duitsers en 52% van de Nederlanders. In Frankrijk is deze wens opvallend toegenomen in twee jaar (+7 procentpunt vergeleken met het Ifop/Interfel-onderzoek van februari 2022)."

"Een zeer grote meerderheid van de respondenten (81%) uit de vijf landen stelt zelfs dat meer groenten en fruit consumeren ideaal zou zijn. Dat geldt voor 88% van de Italianen, 84% van de Fransen en Spanjaarden, 76% van de Duitsers en 72% van de Nederlanders."


© Interfel

Wat zijn de belemmeringen voor de consumptie van groenten en fruit?
"50% van de respondenten noemt de prijs als de belangrijkste belemmering voor de consumptie van groenten en fruit, gevolgd door het gebrek aan tijd en gemak om ze te bereiden (35%) en het feit dat het niet gemakkelijk is om groenten en fruit met een goede smaak te vinden (29%)."

Gemeenschappelijke verwachtingen ten aanzien van de EU
De interprofessionele organisatie zegt gemeenschappelijke aspiraties binnen de vijf landen te constateren inzake groenten en fruit, "met meer steun van de EU aan de sector voor de ontwikkeling van een duurzame teelt en voor maatregelen die de toegang van huishoudens tot de consumptie vergemakkelijken."

Publicatiedatum: