Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

EU breidt handelsondersteuning voor Oekraïne en Moldavië uit

Afgelopen donderdag hebben Europarlementariërs gestemd om de opschorting van invoerrechten en quota op Oekraïense land- en tuinbouwexport naar de EU met een extra jaar te verlengen, van 6 juni 2024 tot 5 juni 2025. Deze beslissing, bedoeld om Oekraïne te ondersteunen te midden van de voortdurende oorlog met Rusland, werd aangenomen met 26 stemmen voor, 10 tegen en 1 onthouding. De wetgeving geeft de Europese Commissie de mogelijkheid om snel in te grijpen bij significante marktverstoringen binnen de EU of haar lidstaten als gevolg van Oekraïense import. Een noodmechanisme is opgenomen voor gevoelige landbouwproducten zoals pluimvee, eieren en suiker, dat het herinvoeren van tarieven toestaat als de import de gemiddelde volumes van 2022 en 2023 overschrijdt.

Bovendien is de verlenging afhankelijk van de naleving door Oekraïne van democratische beginselen, mensenrechten, de rechtsstaat en inspanningen tegen corruptie en georganiseerde misdaad. Tegelijkertijd stemden de leden van het Europees Parlement voor de opschorting van alle importheffingen voor Moldavië voor nog een jaar, waaruit blijkt dat beide landen nog steeds gesteund worden door de EU.

Sandra Kalniete, de rapporteur voor het Oekraïne-dossier, benadrukte de onwankelbare steun van de EU voor Oekraïne, waarbij de balans tussen het helpen van Oekraïne en het beschermen van de EU-markt wordt onderstreept. Het Europees Parlement staat op het punt om over deze kwestie officieel te stemmen tijdens zijn komende plenaire zitting. Na goedkeuring door het Parlement zal de Raad de verordening formeel aannemen, wat leidt tot de uitvoering ervan na publicatie in het Publicatieblad van de EU.

Bron: europarl.europa.eu

Publicatiedatum: