Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rijpheid van fruit beoordelen met behulp van nabij-infrarood kwaliteitsmeters

Tussen oogst en consumptie van fruit wordt ongeveer 20 tot 40 procent van alle producten verspild. Om dit te voorkomen, is het behouden van de kwaliteit een belangrijk doel tijdens de teelt, oogst en verwerking. "De traditionele technieken voor kwaliteitsbeoordeling zijn schadelijk, arbeidsintensief en niet geschikt voor automatisering", zegt Hunter Weber van het Amerikaanse CID BioScience. "Echter, nieuw ontwikkelde niet-destructieve technologieën zoals nabij-infraroodspectroscopie (NIRS) hebben veel commerciële toepassingen gevonden." Ze zijn geschikt voor het beoordelen van verpakte goederen en kunnen worden gebruikt zonder voorbereiding van monsters. NIRS wordt voornamelijk gebruikt voor precisieteelt en rijpheidsevaluatie van fruit vóór de oogst.

Toepassingen vóór de oogst
Pre-oogst toepassingen omvatten rijpheidsevaluatie, voedings- en irrigatiebeheer, evenals de identificatie van ziekten en plagen. Een rijpheidsevaluatie helpt telers te beslissen wanneer ze hun gewassen moeten oogsten om de best mogelijke kwaliteit te krijgen. Met behulp van interne of externe kenmerken zoals oplosbare suikerconcentratie (SSC), droge stof (DM), stevigheid, totale zuurgraad (TA) of chlorofyldegradatie bepaalt NIRS de rijpheid van het fruit.

Wat betreft voedings- en irrigatiebeheer, met het gebruik van draagbare en op afstand bedienbare nabij-infraroodsensoren kunnen onderzoekers nauwkeurig het watergehalte van bladeren, de essentiële macronutriënten en de vruchtbaarheid van de bodem meten. Deze informatie kan worden gebruikt om telers te adviseren over de beste praktijken voor het beheer van irrigatie en bemesting op velden om de groei, opbrengst en kwaliteit van gewassen te verbeteren.

Van alle biotische factoren zijn ziekten verantwoordelijk voor de helft van de opbrengstverliezen. Vroege identificatie van plantenstress door ziekten, plagen en onkruid is mogelijk met behulp van op NIRS gebaseerde op afstand waargenomen beelden. "Deze beelden evalueren veranderingen in de interne chemische samenstelling voordat er externe schade ontstaat, waardoor snel kan worden gereageerd en verlies van opbrengst en kwaliteit kan worden voorkomen."


Kwaliteitsmeters voor meloenen en kiwi's

Naoogsttoepassingen
"Hoewel zowel vaste als draagbare systemen beschikbaar zijn, zijn draagbare systemen ondersteund door chemometrie, zoals de kwaliteitsmeters van Felix Instruments (F-750 en F-751s) voor toepassingen vóór en na de oogst, de nieuwe trend", merkt Weber op. "Deze nabij-infraroodspectroscopiemeters zijn de populairste nieuwe niet-destructieve technologie voor toepassingen vóór en na de oogst", voegt hij eraan toe.

De F-750 kwaliteitsmeter is ontwikkeld voor avocado's, mango's, kiwi's en meloenen. Voor deze fruitsoorten zijn gekalibreerde modellen beschikbaar. Het Nationaal Onderzoeksinstituut voor Bosbouw, Landbouw en Veeteelt (Inifap) in Mexico maakt sinds de introductie uitgebreid gebruik van de F-751 mangokwaliteitsmeter. "De voordelen van het gebruik van deze technologie zijn de toename van tot twee ton per hectare in ten minste 20% van de 30.000 hectare die gewijd zijn aan export", zegt Jorge Osuna van Inifap. Osuna en zijn team hebben de Mexicaanse mangosector geholpen om de efficiëntie in de teelt te vergroten. Het team past de technologie toe op Ataulfo, Tommy Atkins, Kent en Keitt mango's, evenals andere rassen.

Naast mango's, avocado's, kiwi's en meloenen zijn er nog fruitsoorten waarvoor de F-750 gekalibreerd zou kunnen worden, zoals appelen, druiven, citrus, tomaten, zachtfruit, perziken, peren, kersen en steenfruit.

Voor meer informatie:
Hunter Weber
CID BioScience / Felix Instruments
Tel: +1 (360) 833-8835 ext. 208 (VS)
hweber@cid-inc.com
www.cid-inc.com

Publicatiedatum: