Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Omzet horeca blijft nagenoeg gelijk in vierde kwartaal

De omzet van de horeca steeg in het vierde kwartaal 2023 met 0,1 procent nauwelijks ten opzichte van het derde kwartaal, meldt het CBS. Het volume (de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet) daalde met 0,6 procent.

Met het vierde kwartaal is ook het jaarcijfer beschikbaar. In 2023 groeide de omzet van de horeca met 13,2 procent ten opzichte van 2022. Het volume was bijna 6 procent hoger. De groei in 2023 hangt onder meer samen met de laatste coronamaatregelen in het eerste kwartaal van 2022 en de grote prijsstijgingen.

Eet- en drinkgelegenheden hebben in het vierde kwartaal 0,1 procent meer omgezet dan een kwartaal eerder. De omzet van kantines en catering steeg met 0,4 procent het sterkst. Fastfoodrestaurants zette 0,2 procent meer om. De omzet van restaurants bleef gelijk, terwijl cafés 0,3 procent minder hebben omgezet. Het volume van eet- en drinkgelegenheden nam af met 1 procent.

Omzet horeca groeit met 13,2 procent in 2023
In 2023 heeft de horeca 13,2 procent meer omgezet dan in 2022. Alle onderliggende branches boekten meer omzet. Vorig jaar was het eerste jaar sinds 2020 zonder coronamaatregelen. In 2022 gold tot halverwege januari in Nederland nog een harde lockdown en in maart 2022 vervielen de laatste coronamaatregelen. Dat had een positief effect op de omzetstijging van de horeca in 2023. Daarnaast waren de prijzen in 2023 hoger dan een jaar eerder. Het volume lag vorig jaar bijna 6 procent hoger dan in 2022.

Vertrouwen horecaondernemers iets verder gedaald
Het ondernemersvertrouwen van de horeca is aan het begin van het eerste kwartaal 2024 gedaald naar -13,5. Een kwartaal eerder was dit nog -13,1. Horecaondernemers waren negatiever over het economisch klimaat in de afgelopen drie maanden, maar minder negatief over het economisch klimaat in de komende drie maanden. In vrijwel alle Nederlandse niet-financiële bedrijfstakken was het ondernemersvertrouwen aan het begin van het vierde kwartaal 2024 negatief.

Bron: CBS

Publicatiedatum: