Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Fotoreportage Fruchtwelt Bodensee

Aan Fruchtwelt Bodensee 2024 namen 350 bedrijven deel. Het programma van deze de fruitbeurs in Friedrichshafen gaf de 13.250 bezoekers (vorig jaar 13.120) uit 36 landen een nieuwe impuls, bracht de dialoog tussen de agrarische sector en de politiek op de voorgrond en versterkte de verbondenheid. Het bezoek van de minister van Landbouw van Baden-Württemberg, Peter Hauk, ging gepaard met een protest van jonge telers. De Bundesminister van Landbouw Cem Özdemir toonde zich open voor verdere en oplossingsgerichte samenwerking tijdens zijn optreden op de zaterdag, na constructieve gesprekken met vertegenwoordigers van de fruitteeltsector en een rondleiding over de beurs.

Klik hier voor de volledige fotoreportage

Klaus Wellmann, algemeen directeur van de Messe Friedrichshafen, en projectmanager Sharon Kommer maken na drie beursdagen een positieve balans op: "De grote kracht van Fruchtwelt Bodensee ligt in de combinatie van een divers en kwalitatief hoogstaand productaanbod van de deelnemende bedrijven met een professioneel lezingenprogramma. Van nieuwe en resistente fruitrassen tot gewasbescherming en de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van machines en apparatuur, bezoekers krijgen een uitstekend overzicht van de markt." Sharon Kommer: "Vanwege de pandemie kon Fruchtwelt Bodensee in 2022 alleen digitaal plaatsvinden, daarom hebben we vorig jaar besloten om het evenement buiten de gebruikelijke tweejarige cyclus te houden, wat blijkt uit de constant hoge bezoekersaantallen bij de huidige editie. Tijdens de vele persoonlijke gesprekken van de afgelopen drie dagen hebben we zeer positieve feedback gekregen van exposanten. Zowel bekende als nieuwe bedrijven hebben hun deelname aan 2026 al aangekondigd en we zijn erg optimistisch over de toekomst. We zijn er zeker van dat Fruchtwelt Bodensee zijn belang als centraal en internationaal trefpunt voor de sector elke twee jaar verder zal vergroten." Petra Holstein, commercieel directeur bij Arnold Holstein, denkt er net zo over: "We hebben dit jaar veel bestaande klanten op onze stand kunnen verwelkomen. De beurs was een goed platform om geïnteresseerden te informeren over distilleersystemen, en ik denk dat het gebruikelijke tweejaarlijkse ritme ons in de toekomst weer ten goede zal komen."

Michael Neumüller, eigenaar en veredelaar van het Bayerische Obstbauzentrum, toonde zich zeer tevreden met zijn optreden op de Fruchtwelt Bodensee. "Wij vermeerderen voornamelijk nieuwe rassen appelen, peren en pruimen en hebben dit jaar verbazingwekkend goede respons gehad. Op vrijdag waren er relatief veel particulieren, in het weekend waren er veel beroepsfruittelers die bijzonderheden en specialiteiten voor hun boerderijwinkel zochten. We zijn verbaasd dat ondanks de eigenlijk vrij slechte stemming in de sector, de vraag zo goed is. De telers willen het fruit niet alleen in een brochure of op het internet bekijken, maar ze willen het zien, proeven, kijken of het het juiste fruit is voor hun verkoop. Niets gaat boven persoonlijk contact en dan is zo'n beurs de ideale gelegenheid daarvoor."

Jonge bedrijven presenteerden zich in de Start-Up Area. Daaronder ook Peter Telgmann, oprichter van EisBerger: "Voor ons was het het eerste bezoek aan de Fruchtwelt Bodensee. We zijn zeer tevreden, hadden veel belangrijke gesprekken en verwachten in het komende halfjaar veel nieuwe klanten. Onze klanten waren tevreden en hadden plezier, net als wij." Ook Dr. Michael Müller, directeur en oprichter van Pflanzentheke is tevreden met zijn beursdeelname: "De kwaliteit van de contacten die we op de Fruchtwelt Bodensee konden leggen, voldoet volledig aan mijn verwachtingen. Ondanks dat, of juist omdat we ons op onze stand met groenten in plaats van fruit presenteerden, werden we goed ontvangen en hebben we veel positieve feedback gekregen. De Messe Friedrichshafen ligt in een geweldige regio en ik kan me goed voorstellen haar in onze combinatie van beurzen op te nemen."

Een positieve eindbalans trekt Andreas Ganal, directeur van de Obstregion Bodensee, en medeorganisator van het programma van de Bodensee-Fruitteeltdagen: "De bezoeken van onze twee ministers van Landbouw van de federale overheid en de deelstaat, de grote interesse in de lezingen alsook de uitwisseling met de vele fruittelers tonen weer aan dat de Fruchtwelt Bodensee een zeer belangrijk element van de fruitsector is. Het verheugt ons te zien hoe netwerken ontstaan en worden onderhouden en er een enorme vakinhoudelijke uitwisseling plaatsvindt."


Minister Cem Özdemir tijdens zijn rondgang op de beurs

Open en oplossingsgericht toonde zich de federale minister van Landbouw Cem Özdemir, na gesprekken in kleine kring alsook bij een rondleiding over de beurs en verzekerde het publiek in de daaropvolgende toespraak op het podium: "Ik verlaat graag het ministerie en kom slimmer terug. Daarom is uw stem heel belangrijk: Ik ben blij als u uw standpunt op een kritische en constructieve manier inbrengt."

Dr. Manfred Büchele, directeur van het Kompetenzzentrum Obstbau in Bavendorf (KOB), heeft zijn oog laten vallen op onderzoek en innovatie: "De Fruchtwelt Bodensee is een etalage van onze prestaties. We zijn blij dat we onze bezoekers konden laten zien, wat innovaties en moderne techniek in de fruitteelt kunnen bewerkstelligen. Ook in moeilijke tijden willen we mogelijkheden tonen, want ik ben ervan overtuigd dat we ook over twintig jaar hier in onze regio kwalitatief hoogwaardige fruitteelt zullen bedrijven. We verheugen ons nu al op het volgende evenement in 2026."

De volgende internationale gespecialiseerde beurs voor fruittelers, landbouwers en distilleerders aan het Bodenmeer zal weer met de gebruikelijke interval plaatsvinden van 20 tot 22 februari 2026.

Klik hier voor de volledige fotoreportage

Voor meer informatie:
www.fruchtwelt-bodensee.de