Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aanmelden voor NL Paviljoen op SIAM in Marokko

Wie actief is in de agro-foodsector en meer wil weten over marktkansen en afzetmogelijkheden voor duurzame producten in Marokko kan in april 2024 deelnemen aan het NL Paviljoen op vakbeurs SIAM 2024 in Marokko. Dat schrijft Agroberichten Buitenland.

Marokko is ongeveer 10 keer groter dan Nederland en heeft 37 miljoen inwoners.

Het klimaat in Marokko is heel divers. In het laag- en heuvelland in West- en Noord-Marokko heerst een Middellands zeeklimaat. Het Rif- en Atlasgebergte hebben een bergklimaat. En het zuiden heeft, door de Sahara, een woestijnklimaat.

Internationale landbouwbeurs
SIAM is de grootste en best bezochte internationale landbouwbeurs van Noord-Afrika. De geslaagde 2023 editie bracht 1.400 exposanten uit de agro-food sector en 900.000 bezoekers uit 70 landen samen.

Landbouw in Marokko
Landbouw is de belangrijkste sector van de Marokkaanse economie:

  • Marokko produceert vooral voor de eigen markt (van 37 miljoen mensen).
  • Daarnaast exporteert het land groenten en fruit naar Nederland en de rest van Europa. Meer en meer wordt ook uitgevoerd naar de Sub-Sahara.

De ontwikkeling van duurzame landbouw en voedselproductie staat in Marokko steeds meer centraal. De vakbeurs SIAM heeft niet voor niets dit jaar als thema: 'Climate and Agriculture: For Sustainable and Resilient Production Systems'.

In Marokko zijn vakbeurzen belangrijk om in contact te komen met onder andere inkopers. De SIAM is daarom een unieke mogelijkheid om uw product, kennis en/of technologie te presenteren aan de Marokkaanse markt.

Agro-food in Marokko

  • De meest geproduceerde landbouwproducten in Marokko zijn suikerbieten, tarwe, aardappelen, olijven, tomaten, mandarijnen/ clementines, uien en sinaasappels.
  • Het land produceert ook veel zuidvruchten zoals dadels, vijgen en amandelen.
  • Marokko is 's werelds grootste leverancier van fosfaat, voor met name de kunstmestindustrie.
  • Er is ook een grote productie van zuivel, lams-, pluimvee- en rundvlees.
  • Daarnaast is visserij een belangrijke sector in Marokko.

Marktkansen in Marokko
Marokko irrigeert ongeveer 60% van zijn landbouwareaal. Er zijn grote watertekorten en verzilting door inefficiënt watergebruik in de fruitteelt en de tuinbouw. Dit speelt vooral in gebieden die belangrijk zijn voor groente- en fruitteelt, zoals in Berkane, Agadir en Meknès. Ook de kastuinbouw rond Agadir en Larache kent deze uitdagingen.

Marokko werkt daarom aan modernisering, efficiëntieverbetering en verduurzaming van de sector. Het land wil zo de problemen oplossen van erosie, watertekort en een te lage productkwaliteit.

Voor Nederlandse ondernemers liggen er kansen op het gebied van:

  • kennis en technologie voor duurzame landbouw;
  • export van landbouwmachines.

Aanmelden kan hier

Voor meer informatie: www.agroberichtenbuitenland.nl

Publicatiedatum: