Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Houdbaarheid verlengen met behoud van smaak en voedingsstoffen

Of het nu gaat om een appel, een kers, een blauwe bes of ander fruit, zodra het is geoogst, krijgt het geen water en voedingsstoffen meer en begint het verouderingsproces. Tijdens dit proces verbruikt het fruit O2 en produceert het CO2. Niet alleen verslechtert de kwaliteit, de hoeveelheid voedingsstoffen neemt af en het fruit verliest smaak.

In de afgelopen jaren zijn er veel technologieën ontwikkeld om de houdbaarheid van groenten en fruit te verlengen. Een daarvan is RipeLocker en volgens de oprichter en CEO van het bedrijf, George Lobisser, is deze technologie anders dan alles wat er momenteel op de markt is. "Onze technologie is gericht op het verlengen van de houdbaarheid door bederf te onderdrukken, terwijl de smaak en voedingsstoffen behouden blijven", zegt Lobisser.

Het perfecte verkoopmoment timen
In een RipeLocker wordt het bederfelijke product in een vacuüm onder ultralage druk gehouden, wat betekent dat het heel weinig zuurstof krijgt. De hoeveelheid lucht is ongeveer 4% van wat een mens inademt. Het is laag genoeg om het bederfelijke product in slaap te brengen, maar hoog genoeg om te voorkomen dat het product anaeroob wordt. "Als de hoeveelheid zuurstof te laag is, wordt het fruit verstikt en begint het fermentatieproces, dus het is belangrijk om het op een optimaal laag niveau te houden", vertelt Lobisser. De lucht binnenin het vacuüm wordt 24/7 gemonitord door de verhouding tussen O2 en CO2 te controleren, die ongeveer 1:1 moet zijn. Dit betekent dat voor elke millibar zuurstof die wordt verbruikt, het fruit een millibar CO2 uitstoot. "Als die verhouding verandert en er meer CO2 wordt geproduceerd, wordt het fruit verstikt en heeft het meer zuurstof nodig. Als het bederfelijke product meer zuurstof krijgt en het is nog steeds niet mogelijk om de verhouding naar 1:1 te brengen, betekent dit dat het fruit kwaliteit verliest. Wanneer dat gebeurt, adviseren we de teler-verpakker om het fruit te verkopen. Het is cruciaal om te weten wanneer het fruit slecht wordt en met een RipeLocker kan dit 24/7 worden gemonitord en kunnen de resultaten direct op een mobiele telefoon worden afgelezen."

Geen gewichtsverlies
Een ander voordeel van een RipeLocker is dat het vacuüm het water verdampt. Het water verandert in gas. Als een RipeLocker gevuld is met blauwe bessen, geven de bessen water af, wat verandert in damp, waardoor de lucht volledig verzadigd raakt. "Als dat gebeurt, kan het fruit niet uitdrogen omdat de watermoleculen nergens heen kunnen. Als gevolg hiervan hebben we gezien dat blauwe bessen over een periode van 60 dagen in gewicht toenemen in plaats van afnemen", legt Lobisser uit.

Vrij van insecten
Het bedrijf is momenteel bezig met een project voor een grote walnotenteler, gericht op het doden van insecten en de eieren en de larven ervan. "De kans diende zich aan toen het Amerikaanse ministerie van Landbouw op zoek was naar manieren om methylbromide, een gas dat wordt toegepast om plagen en insecten te bestrijden, te vervangen. We wisten dat insecten niet konden overleven in een RipeLocker, maar als de eieren en larven uitkomen, zou dat een groot probleem veroorzaken. We hebben enkele proeven gedaan en zijn verheugd te kunnen meedelen dat we in staat zijn om insecten, eieren en larven in een RipeLocker te doden zonder het gebruik van chemicaliën."

Tijdens de proefperiode werd ook de houdbaarheid van walnoten getest. "Eerst hielden we ze 12 maanden vast en daarna bewaarden we de walnoten twee jaar in een RipeLocker. Omdat walnotenbomen beurtjaargevoelig zijn, kan het voor een teler voordelig zijn om het product langer vast te houden tijdens een kleine oogst. Zo kan hij een hogere prijs voor zijn product krijgen. "We deden een test met een twee jaar oude walnoot in de ene hand en een verse in de andere hand en de resultaten waren zeer positief. Het panel vond de twee jaar oude walnoot het lekkerst", zegt Lobisser.


Walnoten in een RipeLocker

Palletformaat
RipeLockers zijn ontworpen om door de logistieke keten te bewegen. Daarom hebben ze de grootte van een pallet. "Bederfelijke producten blijven in fantastische staat terwijl ze in een RipeLocker zitten omdat het verouderings- en bederfproces wordt vertraagd." Echter, het verouderingsproces begint zodra het product uit de RipeLocker komt. "Daarom willen we dat het fruit zo dicht mogelijk bij de eindbestemming, de winkel, uit de RipeLocker komt."

Het komt allemaal neer op het oogsten van het fruit met de optimale rijpheid, omdat het dan het meest smaakvol en voedzaam is. Door het verouderingsproces te vertragen, wordt tegelijkertijd de afbraak van de voedingsstoffen vertraagd. Dit alles zonder het gebruik van chemicaliën. "Het is eenvoudige fruitfysiologie", stelt Lobisser. "Ons systeem is ontwikkeld voor telers-verpakkers die zich willen onderscheiden door fruit te verkopen dat smaakvoller en voedzamer is, aangezien dit de twee redenen zijn waarom mensen fruit kopen. We werken samen met telers-verpakkers die daarmee hun voordeel willen doen."

Wereldwijd bereik
RipeLocker werkt momenteel met klanten in Zuid-Afrika, Europa, Zuid-Amerika en Noord-Amerika. Buiten vers fruit ziet het bedrijf veel kansen voor bloemen. Er liggen ook kansen voor retailers die een sterke voorkeur hebben voor bederfelijke producten die per boot worden verzonden. "Verzenden per vliegtuig genereert ongeveer 44 keer meer CO2, maar omdat de reis per boot langer is, komt het fruit niet in dezelfde staat aan. Echter, als retailers besluiten om de overstap te maken naar maritiem transport, zijn wij de enige technologie die smaakvolle en voedzame aankomsten kan garanderen."

"Onze technologie is niet voor iedereen. Het is voor telers, verpakkers, exporteurs en retailers die zich willen onderscheiden door beter smakend, langer houdbaar en voedzamer fruit aan te bieden, wat leidt tot betere prijzen en/of een groter marktaandeel", besluit Lobisser.

Voor meer informatie:
George Lobisser
RipeLocker
george@ripelocker.com
www.ripelocker.com

Publicatiedatum: