Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Egypte vermindert rode druiventeelt door klimaatverandering

Met nog twee maanden te gaan voor de start van de Egyptische druivenoogst, wordt het steeds duidelijker welke volumes en kwaliteit verwacht kunnen worden. Druivenspecialist Salem Ghonim deelt zijn gedachten over de ontwikkelingsfase: "Allereerst zien we een lichte toename in het druivenareaal in Egypte, over alle variëteiten heen. Deze toename volgt op een goed seizoen vorig jaar, maar blijft beperkt door de aanzienlijke toename in de teeltkosten."

De expert wijst erop dat de productie van teler tot teler zal variëren, soms afnemend, soms toenemend, afhankelijk van de druivenrassen. "Telers die rode druivenvariëteiten telen, zijn het meest getroffen door de stress veroorzaakt door klimaatverandering. Er zal zeker een daling in productiviteit en volumes van deze variëteiten zijn. In deze fase van de teelt zien we al duidelijk een lagere opbrengst."

Wat betreft de zwarte en witte variëteiten, die volgens Ghonim sterker en resistenter zijn tegen de klimaatfenomenen die zich in Egypte voordoen, verwacht hij een goede oogst aan en kunnen telers al een goede dichtheid van fruit aan de ranken zien. "Ik denk dat dit het begin zal zijn van een langdurige overgang naar zwarte en witte variëteiten ten koste van rode variëteiten. Sommige van deze variëteiten zullen uiteindelijk verdwijnen in Egypte, en we zullen terugkeren naar de internationale en meest gebruikte variëteiten in andere regio's van de wereld."

Vorig jaar werden containers uit Egypte in beslag genomen en vernietigd vanwege het gebruik van illegale zaden. Volgens Ghonim zal deze situatie zich in het komende seizoen voortzetten: "Als de Egyptische en Europese havenautoriteiten de handel in deze variëteiten weten te beheersen, zullen ze nog steeds afzetmarkten vinden op de lokale markt of op bepaalde exportmarkten waar de controles niet streng zijn. Het is daarom naïef te denken dat deze variëteiten uit de productie zijn verdwenen."

"De eerste oogsten van vroege druivenrassen, en de start van het Egyptische druivenseizoen, wordt verwacht in mei, tenzij er onvoorziene klimatologische gebeurtenissen zijn die het seizoen kunnen vertragen of vervroegen, zoals vorig jaar gebeurde," concludeert Ghonim.

Voor meer informatie:
Salem Ghonim
Tel: +20 127 705 1153
salemsh2018@gmail.com

Publicatiedatum: