Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sachsenobst Vermarktungsgesellschaft:

"Met Gala en Elstar zal de aansluiting met het nieuwe seizoen niet helemaal lukken"

De Duitse deelstaat Saksen kan terugkijken op een over het algemeen goede eerste helft van het appelseizoen van dit jaar. "We hebben dan wel minder geoogst, maar de kwaliteit was beter dan in het overvloedige appeljaar 2022", zegt Dieter Heerklotz, algemeen directeur van Sachsenobst Vermarktungsgesellschaft (SOVG).

Over het geheel genomen liggen de huidige voorraden ongeveer 20% onder het niveau van vorig jaar. "We hebben nog steeds voldoende Golden Delicious, Braeburn en Jonagold op voorraad. Voor Elstar en Gala zijn we al bezig met het inkopen van extra product uit andere teeltgebieden in Duitsland."

In tegenstelling tot vorig seizoen zijn de telersprijzen tot nu toe stabiel en toereikend. "We doen het goed, het huidige seizoen is begonnen met goede prijzen en afzetvolumes. Er moet echter ook worden vermeld dat het inkoopvolume per hoofd van de bevolking weer bijna op het niveau van voor corona is, het corona-effect is weggeëbd, maar de afzet is gestegen dankzij de hogere prijzen," schetst Heerklotz. "Naar mijn mening zal de prijssituatie in de nabije toekomst stabiel blijven. Toch is er in de goedkopere prijsklasse een toenemende druk van buitenlands product, vooral uit Polen. Ik zie echter geen grote afzetproblemen voor Duitse appelen. Het enige probleem is dat we er waarschijnlijk niet helemaal in zullen slagen om met bepaalde rassen, bijvoorbeeld Gala en Elstar, de aansluiting naar het nieuwe seizoen te halen."


Dieter Heerklotz (Sachsenobst) en Lars Viertel (Saale Obst) bij de stand van VEOS op de Fruit Logistica van vorig jaar. Het fruit van SOVG wordt verkocht door VEOS.

Naast de standaardrassen brengt Sachsenobst ook enkele clubappelen uit regionale teelt op de markt, waaronder dit jaar voor het eerst de variëteit Fräulein. Heerklotz: "We hebben in totaal 60.000 bomen geplant en kunnen nu de eerste volumes aanbieden. Het zal echter nog een paar jaar duren voordat de planten hun volle opbrengst bereiken." Het assortiment hardfruit van Sachsenobst wordt gecompleteerd met peren uit regionale teelt. Hier komt het einde van het seizoen steeds dichterbij. "We hebben een kleinere perenoogst dan in het seizoen 22/23 bij een vergelijkbaar prijsniveau. Alexander Lucas en Conference zijn al sinds begin januari uitverkocht, terwijl kleinere hoeveelheden Cepuna en Xenia waarschijnlijk nog tot april beschikbaar zullen zijn."


De aangesloten telers van SOVG hebben ook te maken met moeilijkere omstandigheden, zoals extreem weer, een verhoging van de minimumlonen en hogere energieprijzen. "Gezien de weersomstandigheden is moderne irrigatie- en hagelbeschermingstechnologie absoluut noodzakelijk. Boomgaarden zonder deze apparatuur zullen steeds moeilijker te onderhouden zijn, waardoor het lastiger wordt om stabiele en goede oogsten te behalen. Vooral voor clubrassen moeten dergelijke risico's zoveel mogelijk worden beperkt. Vergeleken met andere teeltgebieden in Duitsland zijn we tot nu toe gespaard gebleven van grote hagelbuien of zware regenval, maar we hebben de afgelopen jaren wel verschillende vorstperiodes gehad. In dit opzicht zitten we praktisch allemaal in hetzelfde schuitje", concludeert Heerklotz.



Bezoek Sachsenobst op de Fruit Logistica op de VEOS stand: Hal 21 / B-50

Voor meer informatie:
Dieter Heerklotz
Sachsenobst Vermarktungsgesellschaft mbH Dürrweitzschen (SOVG)
Obstland-Straße 48
04668 Grimma-Dürrweitzschen, Duitsland
Tel.: +49 34386 95 158
DieterHeerklotz@obstland.de
www.sachsenobst.de
https://www.veos.de/

Publicatiedatum: