Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe onderstammen tegen bacterievuur

Een door de Amerikaanse Cornell University ontwikkelde onderstam toont veelbelovende resultaten in het verminderen van de impact van schadelijke bacteriën in de appelteelt.

“De meeste mensen realiseren zich niet dat een appelboom bestaat uit twee rassen: het fruitras en de onderstam”, zegt Terence Robinson, professor in de tuinbouw aan de New Yorkse Cornell University. De twee worden dicht bij de grond samengevoegd door een entverbinding.

Geneva, de onderstam ontwikkeld en gepatenteerd door de Cornell University, bestaat uit 15 verschillende versies om bepaalde appelbomen te helpen met een reeks problemen, waaronder bacterievuur. Robinson: “Wanneer een boom wordt geïnfecteerd met bacterievuur, heeft dat eerst impact op de bloesems, maar daarna komt de bacterie in de boom en verplaatst het zich naar beneden totdat het de onderstam raakt en doodt. Zonder de onderstam sterft de boom.”

De Geneva appelonderstammen die resistent zijn tegen bacterievuur, stellen telers in staat om delen van een boom die zijn geïnfecteerd met de bacterie gewoon af te toppen, want de bacterie doodt niet de hele boom. Dankzij deze onderstammen hebben appeltelers zich aangepast aan het telen van bomen waarvan de plant kleiner is, maar die dezelfde hoeveelheid fruit voortbrengt en met dezelfde maatvoering. Hierdoor kunnen ze de gemiddelde opbrengst per hectare verhogen.

“De Geneva onderstammen zijn allemaal resistent tegen bacterievuur, ze zijn allemaal zeer productief en ze produceren in verschillende mate kleine planten”, zegt Robinson. De drie nieuwe onderstamvarianten die in 2023 zijn uitgebracht, pakken problemen aan voor Snapdragon appelbomen, helpen biologische appeltelers, en de derde variant versterkt de entverbindingen.

Bron: spectrumlocalnews.com

Publicatiedatum: