Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Miguel Gonzalez, MG Fruit:

"Consument is op zoek naar ananas met meer kleur"

Tholen - Ananasimporteurs hebben momenteel een fors volume te verwerken. "Costa Rica heeft in deze tijd altijd veel productie. Daarbij komt er links en rechts redelijk wat aanbod uit landen als Panama, Ecuador en Colombia, die je toch meer dan vroeger op de markt ziet. Die landen hebben niet de positie van Costa Rica en in een markt met minder aanbod heb je er niet zo'n last van. Maar op het moment dat Costa Rica volop stuurt, heeft het wel effect op de prijsvorming", constateert Miguel Gonzalez van MG Fruit uit Barendrecht.



"Hierdoor zijn de prijzen momenteel iets gezakt. We zitten nu op een prijsniveau rond de 8-8,50 euro voor de goede maten. Daar word je niet rijk van, maar het is ook niet zo dat het dramatische prijzen zijn", relativeert Miguel. "Daarbij is de ananasmarkt de zomer opvallend goed doorgekomen. Misschien bereikten het prijsniveau wel niet de pieken die we verwacht hadden, maar dat vond ik niet zo problematisch. Ik houd liever over een lange periode een gemiddeld mooie prijs, waardoor de consumptie standhoudt, dan fluctuaties waardoor de afzet stokt. Dan betaal je namelijk alles wat je verdiend hebt weer terug."

"Hoewel de ananas eigenlijk geen exoot meer is, maar een basisproduct in het fruitschap, kon de markt andere zomers weleens minder zijn onder meer vanwege concurrentie van ander zomerfruit. Nu was er dit jaar voldoende fruit uit Zuid-Europa op de markt, maar je ziet dat de markt van vraag en aanbod daarboven staat, want door een lagere ananasaanvoer bereikte de markt toch een mooi niveau", vertelt Miguel. Hij verwacht de komende weken nog een lastige markt vanwege de hoge productie. "Naar verwachting zal vanaf medio oktober de productie weer wat afnemen en de prijzen toenemen." 

Als belangrijke trend in de markt signaleert hij dat de consument, meer dan vroeger, op zoek is naar een ananas met wat meer kleur. "Vroeger werd een groene ananas toch meer als een pré gezien, omdat die langer houdbaar is. Tegenwoordig willen de consumenten, vooral in Nederland, meer kleur op de ananas. Dat komt de rijpheid, brix, maar vooral de uitstraling zeker ten goede!"

Voor meer informatie:
Miguel Gonzalez
MG Fruit
Handelscentrum ZHZ 49-60
2991 LD Barendrecht
Tel: 0180-745470
Mob: 06-51267933
miguel@mgfruit.nl 
www.mgfruit.nl