Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Italië: Moldavië nieuwe concurrent in de druivensector

Er worden beperkte hoeveelheden druiven naar Engeland, Nederland, Polen en Spanje geëxporteerd vanuit Italië en Duitsland lijkt zelfs helemaal geen interesse te hebben. Daarbij zijn er ook problemen wat betreft de kwaliteit van blauwe pitloze druiven.

"We zijn helaas genoodzaakt om slechts beperkte hoeveelheden te exporteren omdat de mist en de vochtigheid zorgen voor problemen. Als de druiven in november te nat worden vanwege de mist en de vochtigheid, kunnen ze gemakkelijk gaan rotten." Dat zegt Claudio Romano (foto hieronder), marketing manager van Romaneuro dat is gevestigd in Bari. Het bedrijf is gespecialiseerd in de druiventeelt en sinds 200 houdt het zich ook bezig met de in- en export van groenten en fruit van en naar de belangrijkste Europese markten.

"Dit is een van de meest gevreesde situaties, voornamelijk voor de blauwe druiven omdat de stippen pas laat worden gezien. Op de witte druiven zijn de stipjes, het rot, gemakkelijk zichtbaar, maar het blijft hoe dan ook een vervelende situatie."

Volgens Claudio beëindigt het merendeel van de grote druivenexporteurs hun seizoen. "Het is een schande omdat de smaak echt goed is. Maar de druiven zijn simpelweg 'defect'. Ik heb gehoord dat veel retailers de druiven uit hun schappen halen omdat ze de houdbaarheid van niet kunnen garanderen."

Ten slotte wijst de manager erop dat Moldavië in de komende jaren een potentiële concurrent voor Italië zou kunnen worden. "Ik dacht aanvankelijk dat Moldavië bijvoorbeeld samenwerkte met Rusland en Polen. Maar de Moldavische druif wordt echter in het Verenigd Koninkrijk op de markt gebracht, waar het wordt gewaardeerd. Moldavië is een opkomende markt met lagere prijzen en aantrekkelijke verpakkingen. Dit is een zeer gevaarlijke combinatie voor de Italiaanse druif."

En met betrekking tot de toekomst? "Een netwerk van organisaties is noodzakelijk. Dat is niet gemakkelijk. Daarom is het cruciaal om de inkomende druiven naar behoren te organiseren en dat moet nu, voordat het klimaat erger nog meer verandert en in ons nadeel gaat werken en de klant uitwijkt naar landen als Moldavië."

Publicatiedatum: