Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Franse kiwi's vanaf november terug op Canadese markt

Fotoreportage Franse kiwi- en kiwibessentelers

Het Franse kiwiseizoen is deze maand begonnen. "De Franse kiwi is een premium product en consumenten zijn er dol op," begint Adeline Gachein van het B.I.K. (Bureau National Interprofessionnel du Kiwi), de landelijke belangenvereniging van de kiwisector. Na appelen zijn kiwi's Frankrijks meest geëxporteerde fruitsoort. 

Export naar Canada
De Franse telerscoöperatie Primland vermarkt de kiwi's en kiwibessen van 220 telers, die tezamen over een areaal van 745 hectare beschikken. In 2017 opende de coöperatie een afdeling in Toronto. François Lafitte, directeur van Primland: "We exporteren al sinds 1991 kiwi's naar Canada maar als gevolg van de goedkope concurrentie uit Italië en Griekenland is de export teruggelopen. Tegenwoordig is er in Canada ook vraag naar duurdere Franse producten die het Label Rouge-predicaat dragen en we hebben hiervoor een goed netwerk van importeurs opgezet. Onze Oscar kiwi's zijn vanaf november weer op de Canadese markt verkrijgbaar."

Ontario versus Québec
Primland probeert de Canadese consument ook kennis te laten maken met haar kiwibessen. François Lafitte: "Ze doen het goed in Ontario maar niet in Québec, Ik denk dat dit te maken heeft met de bevolking. Ontario telt veel meer inwoners die uit Azië en India afkomstig zijn en deze kopen eerder kiwibessen dan de inwoners van Québec."

Klik hier voor het fotoverslag van ons bezoek

Chinese consumenten hebben een voorkeur voor Frans fruit
De meeste Franse kiwi's worden naar landen in Europa en Azië geëxporteerd. "Veel Chinese consumenten geven de voorkeur aan Franse kiwi's boven Chinese omdat in China meer gewasbeschermingsmiddelen bij de teelt zij toegestaan," legt Adeline uit. "Franse kiwi's worden volgens strenge eisen geteeld en na de oogst niet behandeld. Psa blijft het grootste probleem voor de kiwisector. In Europa is het niet toegestaan om antibiotica te gebruiken maar we hebben andere technieken om dit probleem aan te pakken."

Een specifieke omgeving
Driekwart van de Franse kiwiproductie vindt in het zuidwesten van het land plaats. "De meeste Franse kiwi's worden in de buurt van rivieren geteeld, waar de bodem uitermate geschikt is voor de teelt van deze fruitsoort," vervolgt Adeline. 

Vijf kilo
François Idiart, een kiwiteler van Primland, teelt zijn fruit op een klein eilandje in de rivier de Gave d'Oloron. Sommige van zijn bomen zijn al 40 jaar oud. François: "Een boom moet minstens vijf kilo fruit voortbrengen om kosteneffectief te zijn. Zolang dit het geval is, blijven we met deze bomen werken."

François neemt zijn auto mee op het pontje naar het eiland waar hij zijn kiwi's teelt

Een wandeling door de boomgaard

Aantal seizoenskrachten neemt af
Hoewel François niet mag klagen over het aantal arbeidskrachten merkt hij wel dat de belangstelling afneemt. "Voorheen er veel meer interesse. Gelukkig lukt het ons tot nu toe om voor alle vacatures arbeiders uit de regio te vinden."

Klik hier voor het fotoverslag van ons bezoek

Trots laat François Idiart zijn kiwibomen zien

Naast kiwi's teelt François ook kiwibessen. "De oogst van de kiwibessen volgt die van kiwi's op."

Flinke investeringen
Volgens  François Lafitte hebben kiwibessentelers hoge verwachtingen van het product. "Primland heeft fors geïnvesteerd in de commercialiseren van kiwibessen. Telers kunnen op hun beurt niet wachten om consumenten dit kwaliteitsproduct aan te bieden."

De producten van teler Jean-Louis Tissier worden ook door Primland vermarkt. Evenals François Idiart begon ook hij met de teelt van kiwibessen om jaarrond werk te kunnen bieden. In 2010 oogstte hij de eerste volumes. Hij legt uit dat telers die kiwibessen telen fors moeten investeren in antivorst-systemen. "Zodra kiwibessen bevriezen, kan de hele oogst als verloren worden beschouwd."

Jean-Louis Tissier tussen zijn Nergi-bomen in het Zuid-Franse dorp Lahontan. Hij teelt ook andere gewassen, zoals appelen en maïs. 

De oogst zit er op maar Jean-Louis ontdekt toch nog een kiwibes die in een boom is achtergebleven

Investeren in de verwerkende sector
Kiwibessen worden door Primland vermarkt onder de merknaam Nergi. Het is een kwetsbaar product waarvoor hoge kwaliteitsstandaarden gelden. Om deze reden voldoet een deel van de oogst niet aan de kwaliteitseisen om los verkocht te worden. Primland investeert daarom in de verwerking. "Op dit moment zijn er echter nog geen bewerkte Nergi producten op de markt," aldus François Lafitte.

Momenteel test Primland een aantal producten, waaronder kiwibessensap,- jam en -ijs. François Lafitte: "De kiwibes heeft als groot voordeel dat hij van nature heel zoet is. Er hoeft dus maar weinig suiker aan bewerkte producten toegevoegd te worden." 

Klik hier voor een fotoverslag van ons bezoek

Kiwibessensap en -jam

Feiten en cijfers
Frankrijk is de zevende kiwiproducent ter wereld. De belangrijkste teeltgebieden bevinden zich in het zuidwesten en zuidoosten van het land. 90% van de productie is van het ras Hayward. De overige 10% bestaat uit zomer- en gele kiwi's en kiwibessen. 

Het Franse kiwiseizoen duurt nog tot mei

 

Voor meer informatie: 
Interfel
Daniel Soares 
d.soares@interfel.com 
Marion Kukulski
m.kukulski@interfel.com 
www.interfel.com 

B.I.K. (Bureau National Interprofessionnel du Kiwi)
Adeline Gachein
adeline.gachein@kiwidefrance.fr 

Publicatiedatum: