Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Glascourgettes: vrije markt geel gunstiger gezind dan groen

Tholen – In het voorjaar had menig courgetteteler twijfels over hoe het hoofdras groene courgettes het seizoen zou doorstaan. Sommige telers stapten zelfs helemaal over op geel. Het hoofdras groen zou namelijk steeds minder kwaliteit leveren, waardoor de teelt ‘voor eigen risico’ was. “Groen is teelttechnisch uiteindelijk nog best wel goed gegaan”, vertelt courgetteteler Bert Doelman tegen het eind van het seizoen. “De soort heeft zich redelijk goed gehouden, er zaten soms wel wat verkeerde planten tussen, maar daar valt mee te leven.”

In de schuur bij Firma Doelman. In het najaar zijn er meer gele dan groene courgettes geplant.

Bert teelt zowel groene als gele courgettes. Eind oktober is het afwachten hoe lang de teelt nog door kan gaan. “Ik verwacht nog hooguit veertien dagen, dan is het echt wel over. Maar dan moet het niet zo nat en koud zijn als het nu is, dan gaat het nog sneller over zijn. Courgettes houden namelijk toch van subtropische omstandigheden met genoeg warmte en licht en dat is nu niet het geval.”

Zomerhitte blijft gewas rest van de teelt achtervolgen
De hete zomer had ook zijn weerslag op de teelt. “Van de extreme zomerhitte heeft het gewas eigenlijk de rest van de teelt last gehad. Zeker de planting van 20 juli. Daar zie je nu nog steeds de effecten van de hitte duidelijk terug in het gewas. De planting van 3 augustus heeft zich daarentegen wel vrij goed gehouden.”

Naast twijfels over het groene hoofdras, was het eind maart ook afwachten wat de prijzen zouden gaan doen. Het seizoen begon namelijk met ‘zomerprijzen’ door de koude temperaturen eind maart. “Voor de groene courgettes is de prijsvorming ook de rest van het seizoen matig gebleven”, kijkt Bert terug. “De laatste weken is het wel iets beter, maar nu snijd je ook weer minder. In de vroege zomer snijdt je makkelijk vier stuks de meter, dus dan wil je graag goede prijzen hebben. Dat was helaas niet het geval.”

Teelt op contract lijkt voor groen steeds meer een ‘must’
Een groot deel van het voorjaar kon Bert zijn courgettes op contract telen. “Zeker voor groen moet je eigenlijk wel op contract telen met de huidige marktsituatie. De vrije markt is voor groene courgettes gewoon erg moeilijk. Spanje gaat namelijk steeds langer door, ook de natuurteelt zorg voor veel aanbod tijdens het seizoen. Het tijdsbestek waarin glascourgettes dus echt gevraagd worden, is dus maar kort. Dat maakt het een moeilijke markt.”

Hollen en stilstaan met geel, maar wel betere prijzen
De prijzen voor geel waren daarentegen het hele seizoen wel beter. Iets waar telers ook op hopen, want de productie van geel ligt vaak wel iets lager. Hogere prijzen moeten dat productieverlies compenseren en dat lijkt ook te zijn gebeurd ondanks dat het aanbod gele courgettes door overstappers toenam. “Echte topprijzen hebben we ook voor geel niet gehad, maar de vrije markt voor geel was wel beter. Het is meer een groeimarkt, ook meer een markt van vraag en aanbod. Het is, anders dan bij markt voor groen met meer aanbod en dus een stabielere prijs, meer hollen en stilstaan: als er iets teveel aanbod is, krijg je met z’n allen niets, terwijl als er tekorten zijn, de prijzen makkelijk de hoogte in schieten.”

Eind oktober lopen de prijzen op richting de euro. Om daarop te anticiperen plant Bert in het najaar ook iets meer geel, 0,4 hectare extra ten opzichte van de rest van het seizoen. “Vandaag (30 oktober) heb ik voor het eerst 90 cent gehad voor geel, maar in vorige seizoenen liepen de prijzen in de eerste weken van oktober al op richting de euro. Je ziet dat er nu schaarste ontstaat vanwege de weersomslag. Daar hoop ik, zo lang als het gewas het nog houdt, van te profiteren.” Vervolgens is het zaak de kas winterklaar te maken. “De laatste week van januari hoop ik weer te gaan planten. Dat is tenminste nu de planning.”

Voor meer informatie:
Firma Doelman
bdoelman@caiway.nl