Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt peren

Na de positieve omstandigheden in het voorjaar in Europa raamde WAPA de perenoogst op 2,3 miljoen ton. Na de lange hete zomer zijn die cijfers enigszins naar beneden bijgesteld. In de VS wordt een goede oogst geraamd en ook Australië wil zich op de wereldmarkt profileren. Westkaap, Zuid-Afrika, werd getroffen door een hittegolf. Volgens telers is de winter direct overgegaan in de zomer. Momenteel staan de bomen nog in bloei, dus is de impact van de hitte nog onduidelijk.

Frankrijk: Stabiele prijzen

In Frankrijk worden maar kleine hoeveelheden peren geteeld. Deze worden vaak snel verhandeld, vertelt een handelaar, en een groot deel is bestemd voor de binnenlandse markt. Op de markt gaat het goed. “De prijzen zijn stabiel en we hebben niks te klagen.” Het land stelde de ramingen bij van 135.000 ton naar 134.000 ton.

Naar verwachting zal de productie van de Franse Angelisse-peer binnen enkele jaren hard oplopen en exporteurs zijn dan ook op zoek naar nieuwe markten. De peer leent zich door de lange houdbaarheidsduur goed voor export.

 

Nederland: Peren vallen grover uit dan verwacht

De afzet van de peren valt momenteel niet helemaal mee. Handelaren vertellen dat het aanbod is momenteel te groot om de prijs omhoog te krijgen. In Nederland vallen - op de onberegende percelen in Zeeland en Limburg na – de peren grof uit en hebben veel telers een grotere oogst dan begroot. Dit in tegenstelling tot de Belgen die niet hebben kunnen beregenen en veel kleine peren hebben. Aan het begin van het perenafzetseizoen lag de prijs van de 55'ers in België zelfs rond de 25 cent. Die prijs is inmiddels opgeleefd, maar de gedachte aan het begin van het seizoen dat de 65'ers wel 75 cent zouden opbrengen is inmiddels al lang achterhaald.

 

Portugal promoot Rocha

Om de typisch Portugese Rocha peer meer bekendheid te geven is, wordt tussen 24 en 30 oktober de peer in de straten van Parijs gepromoot. Daarmee hoopt de Portugese Association of Rocha Pear Producers de peer meer bekendheid te geven bij Franse consumenten. Frankrijk is de vierde grootste exportbestemming voor het fruit, goed voor 13.400 ton in het seizoen 2017/2018. Alleen Brazilië (23.200 ton), Marokko (20.100 ton) en het Verenigd Koninkrijk (15.900 ton) zijn grotere markten in exportvolume. Momenteel wordt zo’n 60% van de peren geëxporteerd.

 

Tsjechië: veel, maar klein fruit

Het Oost-Europese land meldt een daling van 25% ten opzichte van de eerdere raming. Daarmee komt de oogst uit op 8.000 ton. De aanhoudende droogte sinds april laat haar sporen na in de oogst, die zich dit jaar kenmerkt door veel fruit, maar kleine maten. Daardoor zal het volume voor de industrie groter zijn.

 

Britten plukken gemiddelde oogst

De Britse perenoogst valt gemiddeld uit ten opzichte van de afgelopen tien jaar. Door de hitte van de afgelopen zomer is de oogstperiode wel verkort. Dankzij dat gunstige weer valt de oogst groter uit dan vorig jaar, toen een deel van de oogst leed onder vorst. De maten vallen kleiner uit, maar waarschijnlijk zijn nog niet alle resultaten binnen. Vooral voor telers zonder irrigatiemogelijkheden vallen de kalibers kleiner uit. Dankzij de hete, lange zomer en de regens op de juiste tijd is de smaak van de peren goed, aldus een handelaar.

 

Duitsland: hoge prijsdruk nadelig voor binnenlands product

Op de Duitse groothandelsmarkten zijn het met name het Italiaanse product dat domineert. De rassen Abate Fetel, Santa Maria en Williams Christ vinden hier gretig aftrek. Binnen de Duitse perenmarkt is het op dit moment ontzettend moeilijk de eigen oogst aan de man te brengen. Dat heeft alles te maken met de hoge prijsdruk vanuit België en Nederland, die per kilo ca. 0,10 Euro onder de Duitse groothandelsprijzen zitten. De Duitse handelaren benadrukken dan ook dat de huidige prijzen niet kostendekkend zijn voor de binnenlandse producenten. Tot slot zijn ook her en der Spaanse Abate Fetels en Turkse Deveci-peren te vinden: Beide producten worden op dit moment echter vooral aanvullend aangeboden en hebben geen noemenswaardig marktaandeel.

 

Italiaans seizoen start rustig

De start van het perenseizoen verloopt, zoals al enkele jaren op rij, rustig in de verkoop. De lange periode met hoge temperaturen stimuleren de consumptie van zomerfruit ten koste van het herfstfruit. De export is niet heel levendig. Op de binnenlandse markt worden de Italiaanse peren verkozen boven de import.

Op Europees niveau is de laatste tien jaar de Conference peer bezig met een opmars door de groeiende teelt in België en Nederland. Conference is goed voor zo’n 40% van de markt. Die groei gaat ten koste van traditionele rassen, die een dalende trend inzetten. In Italië heeft de Abate Fetel de laatste jaren haar positie verstevigd. De William toont een stabiele trend, maar de Conference laat groei zien. De rode Falstaff peer heeft dit jaar een goede oogst, al is het areaal met 70 hectare klein. Door de kleine volumes wordt de peer gericht in de markt gezet.

 

Turkije oogst meer peren

De oogst valt dit jaar iets groter uit dan vorig jaar als gevolg van het gunstige weer. Officiële cijfers zijn er nog niet, maar een handelaar vertelt bijna twee keer zoveel volume in de opslag te hebben als vorig jaar. De kwaliteit van de peren is goed. “Vorig jaar waren de peren niet goed door de weersomstandigheden, maar dat is dit jaar anders,” vertelt een handelaar. De vraag op de binnenlandse markt is goed. Internationaal heeft de handel meer last van concurrentie uit andere landen. “We hebben een mooie peer, maar die moeten we beter promoten,” aldus een handelaar. Devici, Santa Maria en Nachi zijn de rassen die populairder worden.

 

Zuid-Afrika: Westkaap getroffen door vroege hittegolf

De Westkaap wordt geteisterd door aanhoudende hitte. De afgelopen dagen werden temperatuurrecords gebroken. Die periode komt na een koude periode in augustus en september. Telers zeggen dat dit jaar het voorjaar is overgeslagen. De winter ging direct over in de zomer.

De vroege peren hadden een vroege start na een warme juli. Door de kou in de maanden daarna is de bloesem ongelijk. Latere rassen hadden minder last van de warmte in juli. De impact van de hitte is nog niet zichtbaar, daarvoor is het nog te vroeg in het seizoen. In een vroege raming spreken telers over wellicht een iets latere start van het seizoen en een gemiddelde oogst. De hitte voert de druk op de waterreserves op, maar in de weersverwachting zit regen en koelere dagen.

 

VS: grote vraag exportmarkten

De oogst valt groter uit dan in de eerdere ramingen. De ramingen voor de oogst in de Northwest staat op 20 miljoen. “Dit is een goed jaar voor ons,” vertelt een handelaar. Dit jaar worden 4 miljoen dozen extra gevuld ten opzichte van vorig jaar, maar vorig jaar was de oogst kleiner. De weersomstandigheden waren gunstig en na een jaar met een kleine oogst, volgt vaak een jaar met een grotere oogst. “De kwaliteit van de peren is uitsteken,” vervolgt de handelaar. Waarschijnlijk piekt de oogst op de maten 80 en 90. Momenteel is de export de grootste aanjager van de markt. Mexico, Brazilië en Canada zijn drie grote afnemers van het fruit.

 

Australië: nieuw label voor export

De sector heeft een nieuw merk gepresenteerd: Goulburn River Gold. Daarnaast presenteerde de sector de blossige peer Frank op de Fruit Logistica in Hong Kong eerder dit jaar. Daarmee trok de sector de aandacht van internationale inkopers. Goulburn River Gold is een premium label voor Packham peren geteeld in Goldburn Valley. De telers richten daarmee op nieuwe exportmarkten. Handelaren zagen tijdens de beurs ook veel interesse in de rode peer ANP0131, voorheen bekend als Deliza. De peer werd gepresenteerd, maar is nog in ontwikkeling.

Volgens Hort Innovation werd in het jaar eindigend in juni 2017 108.065 ton peren geoogst, waarvan 41% werd verwerkt. De productie was goed voor een omzet van 122,9 miljoen dollar, wat een stijging van 6% was ten opzichte van het voorgaande jaar. Voor de versmarkt zijn er drie rassen die overheersen: Packham (63%), Williams (20%) en Beurré Bosc (10%).

 

China peren productie afgenomen, prijs neemt toe

Dit jaar de peren productie is flink afgenomen, dit komt door het slechte weer eerder in het jaar. Geschat wordt dat de productie zo’n 30% tot 50% is afgenomen dit jaar. Net zoals bij de appels, stijgen de prijzen van peren nu ook. Van bepaalde peren soorten is de prijs zelfs verdubbeld, echter wel als de kwaliteit ook goed was. De export naar Amerika van Chinese peren gaat nog steeds door, ook al is er een tariefverhoging aangekondigd voor het nieuwe jaar. Het huidige tarief op de import van Chinese appels is nu 10% en dit zal vanaf 1 januari omhoog gaan. De aanvoer van peren in december is ook verwacht flink toe te nemen, aangezien het net voor de invoer van het nieuwe tarief is. Andere bedrijven besluiten dit jaar juist niet te exporteren, omdat door de hoge prijzen, het lastig is om te concurreren op de internationale markt. Aangezien de binnenlandse prijzen goed zijn, kunnen zij hun productie ook daar kwijt.