Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kees Heegsma, Heegsma

"Nederlandse wortelen weer bestemd voor de buurlanden"

Tholen - Na jaren waarin de peentelers zich afvroegen voor wie ze nog teelden is, is het dit jaar raak. "Landen waar Nederland altijd veel naar exporteerde, hadden de laatste jaren de mond vol van regionaliteit en zelfvoorziening, maar na deze droge en hete zomer zie je dat die landen niet in hun eigen behoefte kunnen voorzien. Er is een brede vraag uit Duitsland, België, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Scandinavië en ook Oost-Europa", vertelt Kees Heegsma van het gelijknamige handelsbedrijf. "Als alles groeit zoals het zou moeten, hebben we als Nederland weinig kansen, maar wanneer de teelt niet volgens plan verloopt, zijn er weer volop afzetmogelijkheden bij onze buren."

In de buurlanden is er minder beschikbaar, maar dat geldt ook voor Nederland waar niet alles is gegroeid zoals gepland. "Ik schat in dat er zo'n 10 tot 20 procent minder beschikbaar is dan voorzien. De opbrengsten in Duitsland en België liggen echter nog lager: naar schatting 20 tot 30 procent minder. Dus daar steekt Nederland nog gunstig bij af. Nederland beschikt over veel water en dat is gunstig geweest. In een groot deel van Nederland hebben telers kunnen beregenen."

Hoewel de groei van peen er rond deze tijd uit is, is het beregenen niet klaar. De grond is te droog om te kunnen rooien, dus moeten telers eerst beregenen.  Waar dat kan, voornamelijk in de polders, zijn telers daar nu volop mee bezig en wat er van het land komt, ziet er prima uit. "Het is een mooi en goed product. De droogte heeft als voordeel dat het de kwaliteit van bewaarpeen gunstig beïnvloedt. In natte jaren zien we juist vaak problemen ontstaan." Een deel van die peen gaat de bewaring in maar gezien de vraag worden er ook percelen afland verkocht. Gezien de brede vraag is de prijsvorming gunstig. "Voor gangbare peen direct afland ligt de prijs nu rond de 24 cent ten opzichte van 10 cent in gemiddelde jaren."

In gebieden met weinig (geschikt) water, Zeeland en Groningen waar ook veel bewaarpeen staat, moeten telers afwachten tot het gaat regenen. "De vooruitzichten lijken op dit moment wat beter, maar eerst zien en dan geloven. We hopen dus maar dat de koude nachten voorlopig ook uitblijven. Het leek deze zomer of we in Nederland een landklimaat hadden. Hopelijk valt de daarbij behorende strenge winter pas na een genoeg regen in", besluit Kees.

Voor meer informatie:
Heegsma BV
Kees Heegsma
Straatweg 74
8531 PZ Lemmer

T +31(0)514 56 92 24
F +31(0)514 56 93 97
M 06 53 24 48 28
E info@heegsmabv.nl 
W www.heegsmabv.nl