Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Zorgen om import Griekse kiwi's

Italië: kiwiteelt groeit met 18%

De vooruitzichten voor de Italiaanse kiwi lijken goed en laten tekenen van kwantitatief herstel zien ten opzichte van vorig jaar. Na een bijzonder negatief seizoen in 2017 wordt er dit seizoen, door de Alleanza delle Cooperative Agroalimentari, een groei verwacht van 18%. Dit komt met name door de  toename van gele kiwirassen en een groeipiek in de regio's Lazio en Veneto.

De totale oogst zal uitkomen rond de 435.000 ton, maar dat is nog steeds onder het gemiddelde van Italië. Dit is 11% minder in vergelijking met de periode tussen 2013 en 2017. Naast de fytosanitaire problemen zoals bacteriën en het afsterven en de Aziatische wantsen heeft ook de klimaattrend van de afgelopen maanden de gewassen aangetast.

De verbeteringen moet ook tot uiting komen in de handel met het buitenland. Na een daling van de export in 2017 zijn de vooruitzichten voor dit seizoen gematigd positief. Davide Vernocchi, groenten- en fruitcoördinator van de Alleanza Cooperativa Agroalimentare: "We volgen echter nauwlettend de import van kiwi's uit Griekenland op de Europese markt en alleen al in Italië zien we de laatste vier jaar een toename van 39%. In 2013 was dit nog 1.780 ton en in 2017 is dit gestegen naar meer dan 2.646 ton."

Wat betreft de Italiaanse kiwi's zegt Vernocchi het volgende: "Het is zeer wenselijk om te blijven werken aan de kwalificatie van het Italiaanse aanbod. Daarnaast is het ook van belang dat we nieuwe markten aanboren, zoals we nu doen in Japan. Het is een uitdaging die op tijd moet worden aangegrepen, zeker omdat Italië Europa's grootste kiwiteler is."

 

Publicatiedatum: