Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
In seizoen 2019-2020 naar verwachting toegang tot Chinese markt

Grotere focus op rode druiven in Namibië

In Aussenkehr Valley, in het zuiden van Namibië, waar het kwik in de vroege zomer al tot 40°C oploopt en jaarlijks slechts 35 mm neerslag valt, floreren de druivenplantages aan de oevers van de Orange rivier. De maten van het fruit variëren van 2 mm bij de latere rassen tot 14 mm bij rassen zoals Flame en Early Sweet die over een week of vier gereed zullen zijn om verpakt te worden. 

Sweet Celebration plantage in Aussenkehr Valley in Namibië

De druivenproductie in Aussenkehr Valley laat een opwaartse trend zien. Vorig jaar werden er in deze streek 6,2 miljoen dozen van 4,5 kilo verpakt en dit seizoen zal dit aantal naar verwachting 7,5 miljoen bedragen. Deze groei is te danken aan nieuwe plantages (ongeveer 2.500 hectare aan druivenplantages) en nieuwe productievere rassen. 

De eerste druiven van Capespan Namibia zijn bestemd voor de EU en het Verenigd Koninkrijk. Ze zullen ongeveer rond dezelfde tijd op de markt verschijnen als de volumes uit de Zuid-Afrikaanse provincie Limpopo en ongeveer tien dagen voor die uit Noordkaap. "Gezien het feit dat ook de Zuid-Afrikaanse volumes dit jaar groter zijn, verwacht ik dat er een groot aanbod aan druiven op de markt zal zijn bij aanvang van het seizoen. De wisselkoers is momenteel gunstig voor ons, vandaar dat we op betere prijzen hopen dan vorig jaar," vertelt Kobus Bothma van Capespan Namibia.

"De druivenoogst ziet er veelbelovend uit, hoewel er natuurlijk nog van alles kan gebeuren voor de pluk begint. Op dit moment zijn we druk bezig met het dunnen van bladeren, krenten en sprayen. Het zag er eerst naar uit dat we flink voorliepen op vorig seizoen maar nu verwachten we dat we van week 45 tot 47 Flame en Early Sweet kunnen verpakken, gevolgd door Ivory, Arra13 en Sweet Celebration. We proberen ongeveer 50% van onze volumes voor de kerst te verpakken. We beëindigen ons seizoen doorgaans in week 1. 

"In deze streek werden van oudsher witte druiven geteeld maar tegenwoordig ligt de nadruk steeds meer op rode rassen. In deze regio komen de druiven mooi op kleur omdat de nachten hier koel zijn. Met name de nieuwere rassen hebben een goede kleuring. Lokale telers hebben Sweet Celebration, Jack's Salute en Arra13, Arra29, Tawny, Timco en uiteraard ook Flame aangeplant."

Een aantal telers in Aussenkehr begint al in week 44 met Prime maar Capespan Namibia geeft er de voorkeur aan om vanaf week 45 met het vroege witte ras Early Sweet te starten omdat het bij deze druif minder arbeidsintensief is om ondermaatse vruchten te verwijderen.

De vruchtgrootte en kleuring worden over drie weken bepaald, waarna er beslissingen genomen kunnen worden met betrekking tot de markten in Zuidoost-Azië. 

Flame (op bovenstaande foto met een vruchtgrootte van 8mm) die over ongeveer een maand in het zuiden van Namibië zullen worden geplukt

Onderhandelingen Chinese markttoegang in gevorderd stadium

Namibische druiven hebben nog geen toegang tot de Chinese markt maar de verwachtingen voor het seizoen 2019-2020 zijn hooggespannen. "De onderhandelingen tussen beide landen zijn in een vergevorderd stadium. We hopen dan ook dat we volgend seizoen kunnen starten met de export naar China. Dit is een enorme markt en de Namibian Grape Growers' Association heeft nauw samengewerkt met de regering bij het afronden van alle protocollen die nodig zijn om deze markt te kunnen betreden," vervolgt hij.

Verladen vanuit Namibië

Dit seizoen zullen de telers uit Aussenkehr, van verschillende druiventeeltbedrijven, samen zo'n 100 containers verladen vanuit de Lüderitz haven in Namibië. "Het is duurder voor ons om druiven vanuit Namibië te verzenden dan vanuit de haven in Kaapstad. Vanwege de beperkte vaardiepte in Lüderitz kunnen grote schepen deze haven niet aandoen en de meest directe route naar Lüderitz is 400 km maar deze weg is onverhard. We moeten daarom via Keetmanshoop rijden, een traject van 800 km, en ongeveer vergelijkbaar met de afstand naar Zuid-Afrika."

"Als we echter ieder seizoen druiven vanuit Lüderitz blijven verladen dan houden we het kanaal open en geven we de haven een nieuwe impuls. De regering van Namibië is van plan om binnen twee tot vijf jaar de weg van Aussenkehr naar Lüderitz te asfalteren en de havenfaciliteiten te verbeteren. We zouden graag meer druiven vanuit deze haven exporteren. De inkomsten uit de druivensector geven de economie van Namibië een flinke boost." 

Voor meer informatie:
Kobus Bothma
Capespan Namibia
Tel: +264 63 297 570 
kobus@csnam.co.na
http://www.capespan.com/