Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fred Jacobs, KCB:

“Moet hardheid appelen weer een keurcriterium worden?”

Tholen - Terwijl er onder de invloed van de warme zomer regelmatig een discussie opspeelde over de (te) strenge eisen aan groenten en fruit, vraagt de KCB zich af of hardheid van appelen weer een keurcriterium moet worden. Zo'n extra keurcriterium is dan nodig om telers en handel te beschermen. "Dit jaar is de hardheid van appelen niet bijster groot en juist dat is cruciaal voor de smaak", zei Fred Jacobs, Specialist Quality Affairs van het KCB op de Landelijke Hardfruitdag. "Misschien moeten we daar wat van vinden. De beleving van de consument van een zachte appel is niet goed. Uiteindelijk levert dat teleurgestelde consumenten op, die wellicht uitwijken naar buitenlandse appelen of andere soorten."

De kwaliteitscontroleurs in de veilingbankjes van de oude afmijnzaal bij Fruitmasters

De kwaliteitscontroleurs zijn niet gevoelig voor de maatschappelijke discussie rondom kwaliteitseisen. "Uiteindelijk is de consument de échte kwaliteitscontroleur. Die en kiest voor de mooiste en lekkerste producten", klinkt het. Fred Jacobs constateerde verheugd dat de opkomst voor de Landelijke Hardfruitdag groter dan ooit was. Het KCB had tientallen monsters klaargezet zodat "de neuzen" van de keurmeesters dezelfde kant op staat bij het keuren van de oogst 2018. Met name de grens tussen klasse I en II is altijd een lastige kwestie, soms gaan de discussies over de cm2. Hagelschadeplekken tot 1 cm2 zijn klasse I, appelen met grotere plekken vallen in klasse II, stelt de wet. Maar appelen met plekken die bijna 1 cm2 zijn zullen "retailers nooit accepteren" volgens een aantal kwaliteitscontroleurs. Vooral de Engelse retail stelt hoge eisen, maar, in tegenstelling tot vroeger, staat de prijs die ze bereid zijn om voor kwaliteit te betalen tegenwoordig onder druk.

De kwaliteitscontroleurs bekijken de monsters

De afgelopen zomer is extreem verlopen met relatief veel warme en hete dagen en weinig neerslag. Dat heeft tot gevolg dat de appelen dit seizoen over het algemeen zoeter en zachter zijn.
De grote vraag is hoe de appelen de lange bewaring zullen doorstaan. Appelen zijn ook wat groter dan gemiddeld. Dit zal daarom extra aandacht krijgen van het KCB. "We kijken nadrukkelijk naar de maatsortering. Wanneer er 70-80 op de zak staat, moet daar geen 70-90 inzitten, want de grove maten zijn over het algemeen goedkoper", zei Fred. Ook het aantal gebutste appelen blijft een aandachtspunt waar KCB het liefst korte metten mee wil maken. "Dat appelen in consumentenverpakkingen teveel butsen voor klasse I product bevatten is al 10 jaar een probleem." Ook treden, met name bij retail, problemen met onverklaarbare "onzichtbare butsen" op. Deze worden pas na het schillen met een dunschiller zichtbaar. "Vooralsnog gaan we hier niets mee doen. Het KCB zal alleen op zichtbare buts keuren." 
Andere punten die extra aandacht van de keurmeesters vragen zijn lenticelspot en kurkstip bij zowel Nederlandse als buitenlandse appelen en insectenschade en slijtage bij het einde van het seizoen. Bij het appelras Santana treden dit jaar bruine vlekken op. Het is onbekend waardoor dit veroorzaakt wordt.

Door de extreme groeiomstandigheden zijn er bij peren veel korte vruchten waardoor er weinig vormafwijkingen/flessen voorkomen bij Conference. De Conference zijn glad en bronskleuring is pleksgewijs aanwezig. "Het lijkt uiteengespat. Ze zijn niet mooi maar het is geen keurcriterium dus daar gaan we aan voorbij." Zwarte vegen op de gladde schil zijn wel een keurcriterium. "Let erop dat de peren goed op sorteertemperatuur worden gebracht." Ook bij peren de vraag hoe ze uit de koelhuizen tevoorschijn komen, bij voorgaande warme zomers hadden de peren last van scald, mogelijk komt dat dit jaar weer voor.

Fred Jacobs blikte ook even terug op het seizoen 2017-2018. "Bij appelen waren er weinig problemen of opmerkelijke zaken. Jammer genoeg waren er weinig appelen waardoor het voor sommige telers een heel moeilijk jaar is geweest. Het is zorgelijk dat de vooruitzichten voor dit jaar niet echt beter zijn. Voor peren hebben we ook weinig problemen in de handelsketen gezien. Er was veel Conference, maar helaas weinig opbrengst bij de overige rassen. Wat goed heeft gewerkt is de richtlijn voor platte peren met een inwendige bruine pit, hierdoor zijn er weinig afkeuringen geweest en zijn er geen klachten gehoord over dit inwendige probleem."

Discussie met Fred Jacobs over de classificering van hagelschade

Er was een grote groep kwaliteitscontroleurs van Fruitmasters aanwezig


Mo Hamadi van Marnifruit: "Belangrijk om weer een update te krijgen"


Johan van Dijk (The Greenery) met Jan Peter Niemantsverdriet en Marcel van de Werken van AQS Nederland.


Collega's Arno van Adrichem KCB Naaldwijk, Wim van Esseveldt KCB Geldermalsen en Hayo Andreae KCB Aalsmeer


Johan Hendrikx van verzekeringsmaatschappij OFRA


Marius Hol van Odin "Biologische kwaliteitscontrole gaat iets soepeler om met de eisen, het draait vooral om de vraag: is het consumeerbaar"  met Cor Mostert van Staay Food Group, Frupaks-Vernooij "Hardheid gaat een rol spelen, zeker voor de verre bestemmingen als Hongkong waarnaar wij exporteren"


Collega's Renee Slootmaker en Gerard de Kock van het KCB vertellen dat vorig jaar het onderscheid tussen klasse I en II vorig seizoen erg van belang was vanwege de krapte op de markt. Dit jaar zal dat een mindere rol spelen.


Appelen met hagelschade, rechts klasse II met plekken > 1 cm2 en links klasse I met plekken < 1 cm2

Voor meer informatie
KCB
Fred Jacobs
Specialist Quality Affairs
Louis Pasteurlaan 6
2719 EE Zoetermeer
f.jacobs@kcb.nl
www.kcb.nl