Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Sicilië: granaatappel heeft te lijden onder weer

"De granaatappel kan het fruit van de toekomst zijn, ook gezien de grote belangstelling die afkomstig is uit de onderzoekswereld. De hoop is dat dit fruit over een aantal jaar kan evolueren van een niche naar een echt segment.

"Met een adequate keten bedoel ik dat alle actoren zich bewust moeten zijn van de traceerbaarheid om zo de consument te beschermen," volgens Salvatore Imbesi , directeur van het Siciliaanse Ortogel. Wat betreft de teelt heeft Siciliƫ het meest geschikte klimaat.

De granaatappel is extreem gevoelig voor barsten en verschillende factoren dragen bij aan dit verschijnsel. Waaronder de aanleg van sommige rassen, de waterhuishouding van de grond of overtollig vocht tijdens de rijpingsfase, wat de planten bijzonder kwetsbaar maakt.

"Op dit moment hebben de problemen bij de Siciliaanse teelt aangetoond hoe belangrijk het is om het irrigatiebeheer van de planten onder controle te houden. Dit is nodig om de bloei beter te synchroniseren en de plant minder gevoelig te maken voor mogelijke veranderingen in het water, waardoor barsten optreedt", zegt Imbesi.

"Op Siciliƫ heeft de teelt in bijna alle gebieden een aantal veranderingen ondergaan, vooral tijdens de bloeifase. Dit is te wijten aan het klimaat. Op het hoogtepunt van de bloei, in april/mei, werd het ineens te koud voor de tijd van het jaar waardoor veel groeiprocessen zijn geblokkeerd en daarom hebben we nu kleine hoeveelheden", zegt Imbesi.

"Toen de hitte terugkeerde kwam er een tweede bloei en het resultaat is dat het fruit oppervlakkige scheuren vertoont. Dit komt door de overvloedige regen in augustus en september. Het fruit is wel van goede kwaliteit en heeft een intense smaak. Samenvattend toont de algemene situatie dus een achteruitgang van de teelt van de Siciliaanse granaatappel. De situatie van het fruit dat voortkomt uit de tweede bloei is anders. Om cracking te voorkomen, moet het fruit voortijdig van de boom worden verwijderd en daarom niet volledig rijp worden geoogst", concludeert Imbesi.

Contact:

Ortogel Spa
Zona Industriale - C.da Balchino 
95039 Caltagirone (CT) Italy
Tel.: +39 095 6141300
Tel.: +39 347 3830904
Email: info@ortogel.com

Web: www.ortogel.com

Publicatiedatum: