Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Alles over kolen bij open dagen vollegrond Seminis:

“Je kunt alles eten: van de roosjes tot het steeltje”

Tholen – Bij Seminis, de vollegrondszadentak van Bayer, is dit jaar tijdens de open dagen veel aandacht voor kolen. Op de akkers in Enkhuizen, naast de productielocatie van het veredelingsbedrijf, konden bezoekers van de open dagen een rondleiding krijgen in verschillende plantingen bloemkool en broccoli. Lennert van Arenthals, Technical Accountmanager Benelux voor uien, wortelen, bloemkool en broccoli, gaat ons voor.

De demovelden liggen pal naast de productielocatie van het veredelingsbedrijf.

In het broccolisegment zijn dit jaar meerdere noviteiten bij Seminis. Zo is er de stengelbroccoli, ook wel bekend onder de merknaam Bellaverde. Lennert licht hier het ras Sibsey uit. “Bij stengelbroccoli ligt, zoals de naam al suggereert, de nadruk op de stengel. Het steeltje is bij Sibsey juist lekker zacht van textuur en zoet van smaak.” Het is nog een klein product dat in Nederland nog relatief duur is. “De teelt van dit soort broccoli kost wat meer arbeid, waardoor het product duurder is. In Nederland importeren we daarom nu nog veel stengelbroccoli uit het buitenland.”

Een nieuw broccoliras uit het segment stengelbroccoli (Bellaverde merk). “Dit ras heeft een schonere, langere steel met een zachte textuur en minder blad.”


Een scherm van het tweede nieuwe Seminis broccoliras, een ras passend in het Easy Floret concept.

Seminis verwacht ook binnenkort een ander ras te introduceren waarvan het steeltje lekker zoet is. Dit ras valt onder een ander nieuw concept: de Easy Floret broccoli. “Het idee bij dit soort rassen is dat je de broccoli met een keer snijden makkelijk tot meerdere roosjes maakt. Met die roosjes kan de consument vervolgens weer alle kanten op.”

Lennert van Arenthals met het ras Shard (*SVBL0224, in afwachting van goedkeuring van de naam), een ras voor de herfst.


Veel internationale belangstelling voor het Easy Floret concept.

Wie het over broccoli heeft, kan bij Seminis niet om Ironman heen, het grootste ras voor de versmarkt in de Benelux. Goede tweede voor de versmarkt is Steel. Een derde nieuw, opkomend broccoliras naast de inmiddels gevestigde namen is Shard (*SVBL0224, in afwachting van goedkeuring van de naam). “Met dit ras gaan we waarschijnlijk komend seizoen commercieel. Het is een ras voor het najaar, eind september/begin oktober, dat makkelijk gewicht maakt.”


Het ras Whitex met een natuurlijk ingekruist witblijvende eigenschap, ook na de oogst.

Nieuw in het bloemkoolsegment is de witblijvende bloemkool. “Het afdekken van de kool met blad is hierdoor niet nodig en dat scheelt arbeid. Ook het feit dat het een groeikrachtig en opgericht gewas is, helpt hierbij.” De lichtbestendigheid is er natuurlijk ingekruist. “Ook na oogst blijft de bloemkool nu langer wit met een goede shelflife en een goede houdbaarheid.” Het eerste ras in dit segment dat commercieel gaat is Whitex. In 2019 gaat dat gebeuren, weet Lennert.


Het derde prototype oogstrobot van producent Tumoba viel tijdens de open dagen te bewonderen.

In het broccoliveld bevindt zich ook een robot, een oogstrobot welteverstaan. Tumoba, producent van deze robot, liet tijdens de open dagen het derde prototype van deze robot zien. De robot is uitgerust met schermherkenning, waardoor al rijdend door het veld de robot de oogstbare broccolischermen zoekt, vindt en afsnijdt om ze vervolgens via een lopende band in een opvangbak te laten belanden.

Peter Buss van Sentek met een sensor voor het analysescherm.

Terug uit het veld is er ook in de tent, onder het genot van een kop koffie, hightech te zien. Er hangt namelijk een scherm van Sentek, het bedrijf achter de vochtsensoren die overal in het proefveld staan en waarmee in stappen van 10 centimeter voor verschillende dieptes kan worden gemeten hoe snel het gewas drinkt. “Op het scherm zie je drie zones (rood, groen en blauw) waarmee droogte, een ideale verhouding vochtverhouding in de bodem en een te natte bodem overeenkomen. Zodra het lijntje uit de groene zone verdwijnt, weet je dat het gewas problemen heeft”, legt Peter Buss van Sentek uit. “De data die deze sensoren genereren, kun je met je smartphone ontvangen om die data vervolgens in het systeem van Sentek te zetten en te analyseren. We groeien wereldwijd, ook in de glastuinbouw.”


Heel veel groentenzaad, spinaziezaad in dit geval.

Voor wie was uitgekeken op de groenten op de velden, was er ook nog de mogelijk om een rondleiding te krijgen in het groentenzaadbedrijf. Hier kregen bezoekers de kans om een kijkje te nemen bij het proces dat een zaadje doormaakt voordat de teler ermee aan de slag kan.


Een medewerker geeft uitleg aan enkele bezoekers

Een verpakkingsmachine in actie. De zaden worden door deze nieuwe tweekanalentelmachines nauwkeurig geteld waardoor de klant exact het aantal zaden krijgt wat besteld is.

De grotere verpakkingsmachines zijn voorzien van meer-kanalen tel-units waardoor er ook met hogere snelheid exact conform de vraag verpakt wordt.

Filmcoating voor koolzaad. Doordat synthetische coating is vervangen door een natuurlijk product, gemaakt van aardappelmeel, blijft er geen residu van de coating achter. Dit is een duurzame oplossing waarbij de grondstof een restproduct is uit de aardappel-verwerking industrie is.

Na de behandeling van zaden met vloeistofcoating moeten de zaden weer terug gedroogd worden.

Zelf de locatie Enkhuizen eens bezoeken? Stuur dan een mail aan tours.enkhuizen@bayer.com 

Voor meer informatie:
Seminis
www.seminis.nl 

Lennert van Arenthals
Lennertvan.arenthals@bayer.com