Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Chef-kok Albert Adrià opent seizoen symbolisch

Spanje: Mollar granaatappelseizoen start met goede vooruitzichten

Chef-kok Albert Adrià (4 Michelin sterren en winnaar van de Nationale Gastronomie Prijs 2017 voor beste Keukenchef) heeft bekend een "liefhebber van granaatappel" te zijn. Hij zei dat ter gelegenheid van de start van het seizoen van de Mollar granaatappel uit Elche, die hij gesponsord heeft met de symbolische oogst van de eerste granaatappel van het seizoen.

"Nu het seizoen begonnen is, heb ik tegen mijn collega's gezegd dat we dingen moeten gaan doen met de granaatappel, omdat we kunnen profiteren van het beste product op het beste moment", aldus Adrià. Hij voegde toe dat het een "eer is om sponsor te zijn van de Mollar granaatappel uit Elche".

Opbrengst 5 % hoger

Volgens de directeur van de Beschermde Oorsprongsbenaming (DOP) van de Granada Mollar uit Elche, Francisco Oliva, begint het seizoen "met hoop en verwachting". Voor dit seizoen wordt een toename van de opbrengsten van 5 % geraamd. Daardoor zal de totale opbrengst van granaatappelen in de regio die onder de Beschermde Oorsprongsbenaming valt (40 gemeenten in de comarca's L'Alacantí, Baix Vinalopó en Vega Beja), rond de 52.000 ton liggen.

Van al deze granaatappelen mogen de door de Raad van Toezicht geregistreerde categorieën 'extra' en 'eersteklas' verkocht worden met het etiket van de Oorsprongsbenaming. 

Volgens Francisco Oliva zal het een goed seizoen zijn met betrekking tot de kwaliteit. Hij noemt dat het gebrek aan regenval gedurende het voorjaar de grootte van het fruit beïnvloed heeft. De recente regenval is echter zeer gunstig geweest, omdat het fruit zich in de laatste fase van zijn ontwikkeling bevond en de maten toegenomen zijn.

Vanuit commercieel oogpunt merkt Francisco Oliva op dat er, vanwege de groei van de teelt, steeds meer sprake is van concurrentie. Hij benadrukt echter dat de Mollar uit Elche "uniek en speciaal" is.

"Met de Oorsprongsbenaming beschikken we over een kwaliteitsgarantie. De granaatappelen hebben een kleur die ons onderscheidt en een zeer gewaardeerde smaak. Achter elk stuk fruit zitten honderden deskundige families, een eeuwenlange geschiedenis en de beste omstandigheden voor onze teelt".

Daarom, vervolgt de directeur van de DOP, "hoewel de concurrentie ons zorgen baart worden we er niet bang van, omdat we beschikken over de beste middelen om deze het hoofd te bieden".

"We zullen onvermoeid werken aan de verdediging van onze granaatappelen op alle markten. We zullen ons blijven inzetten voor de promotie zodat de consument ons fruit zal waarderen".

Tijdens de opening van het seizoen werd ook aandacht besteed aan Maxime Lafranceschina, een Franse fruitteler die de hoogste onderscheiding heeft die Frankrijk aan de sector verleent (Meilleurs Ouvrier de France Primeurs). Hij maakt deel uit van het France5 team, dat een documentaire over de granaatappel aan het opnemen is.

De Mollar granaatappel uit Elche

De Mollar granaatappel uit Elche is goed voor meer dan 75 % van de nationale teelt van granaatappelen is Spanje. De telers ervan zijn de eerste op Europees- en wereldniveau voor de Mollar variëteit. Het fruit wordt in oktober geoogst en de afzetperiode loopt ongeveer tot januari door.

De Mollar uit Elche wordt onder andere gekenmerkt door een zoete smaak, zachte pitjes en een natuurlijke kleur (variërend van crème tot dieprood, afhankelijk van de blootstelling aan de zon). Sinds januari 2016 beschikt deze granaatappel over het label van de Beschermde Oorsprongsbenaming. Hiermee wordt de kwaliteit van het fruit en de bijbehorende geschiedenis, cultuur en traditie gegarandeerd. Ook betekent het dat het fruit meer controles heeft ondergaan dan iedere willekeurige andere granaatappel.

Publicatiedatum: