Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wat kan de Siciliaanse tomaat redden?

Het Siciliaanse tomatenseizoen nadert zijn hoogtepunt, dat meer dan 40% van de nationale productie vertegenwoordigd. De productiegebieden liggen tussen de kustgebieden tussen Agrigento, Siracusa, Caltanissetta en Ragusa, de stad die het hart van de tomatenteelt vertegenwoordigd.

Teler en expert Massimo Pavan is al meer dan 30 jaar tomatenteler in het zuidoosten van Sicilië. Gedurende zes jaar was hij vice-voorzitter van het Consorzio di Tutela del Pomodoro di Pachino IGP. Momenteel is hij lid van de raad van bestuur, en coördinator is van telersorganisatie O.I. del Pomodoro. Daarnaast is hij vicevoorzitter van het Consorzio della Tutela della Carota Novella di Ispica IG.

De teelt en de kosten
"Een analyse zou moeten beginnen bij het in kaart brengen van de problemen waar we tegenaan lopen bij de teelt. Elk jaar wordt het steeds moeilijker vanwege de steeds hoger oplopende kosten. Enerzijds zijn de materialen om de teelt op te zetten duurder geworden. Anderzijds hebben we te maken met de onvoorspelbaarheid van het klimaat en steeds agressievere plantenziektes en dat zorgt ook voor hogere kosten", zegt Pavan.

"Alle inspanningen die de telers moeten leveren om een solide teelt te creëren worden niet beloond tijdens de afzetfase. Dit komt omdat de markten niet verplicht zijn om rekening te houden met problemen bij de teelt. Een ander probleem is dat bijvoorbeeld de cherrytomaatjes, die vroeger werden beschouwd als een premium product, nu worden afgezet tegen €1,- per pond. Er zijn een paar niche producten die duurder zijn, maar dat zijn uitzonderingen. De producten worden sterk beïnvloed door deze trend en ik weet eerlijk gezegd niet hoe we dit moeten oplossen", zegt Pavan.

"Ook dit jaar veroorzaakt het klimaat de grootste problemen op Sicilië. In september hadden we te maken met een hittegolf dat resulteerde in een toenemend aantal fytopathieën. Vele telers moesten dan ook helemaal opnieuw beginnen, wat weer zorgde voor hogere kosten. Andere Europese gebieden hebben niet te lijden onder het klimaat", gaat Pavan door.

Analyse van de prijzen
"Momenteel zijn de prijzen goed omdat er weinig aanbod is. De analyse moet dan ook worden uitgevoerd door het jaargemiddelde te nemen. Dus in juli 2019 weten we pas of de telers winst of verlies hebben gemaakt over het huidige seizoen. Het heeft dus geen zin om nu een analyse te gaan maken nu de tomaat wordt afgezet tegen gemiddeld €1,60 per kilo. De prijs kan immers elk moment veranderen. De huidige trend laat echter zien dat de productieprijzen vrij hoog zullen zijn", zegt Pavan.

"Natuurlijk kunnen we ons niet alleen focussen op de opbrengst per hectare, maar we moeten ook investeren in kwaliteit door middel van meer agronomische maatregelen. Tegelijkertijd zijn we ons er terdege van bewust dat de consument niet weet wat er schuilgaat achter een bakje met tomaten; de moeite, de risico's, de voedselveiligheid enzovoort. De consument kijkt als eerste naar de prijs, daarna naar de esthetische aantrekkingskracht en vervolgens naar de plaats van herkomst. En dat laatste stemt ons positief voor de toekomst", gaat Pavan door.

"We zouden meer commerciële equity nodig hebben want het kan niet zo zijn dat een product worden afgezet voor een prijs die lager is dan de productiekosten. Telers zouden die kosten moeten dekken zodat ze fatsoenlijk kunnen blijven werken. Dat zorgt voor een hoger sociaal-economisch voordeel", concludeert Pavan.

Publicatiedatum: