Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bart Beemsterboer, CropTracer:

“Dankzij onze achtergrond als mangoteler in Australië konden we dit traceability-systeem ontwikkelen”

Tholen - De combinatie van een mangoteeltbedrijf en leverancier van een Supply Chain Management system is zeker geen alledaagse. Voor de Nederlander Bart Beemsterboer is het echter allebei dagelijkse kost. Afkomstig uit de wereld van e-learning kreeg hij samen met zijn partners ruim 15 jaar geleden het advies van de accountant om te investeren in een Australisch mangoteeltbedrijf. Inmiddels is het bedrijf met een zeventiental teeltbedrijven – goed voor zo’n 60.000 bomen – verantwoordelijk voor zo’n 10% van de binnenlandse productie. Tegelijkertijd zet het bedrijf CropTracer in de markt, een intelligent traceability platform, waarmee groente- en fruittelers het gehele proces van teelt tot groothandel registreren.



“Vanuit onze telersachtergrond hebben we CropTracer ontwikkeld. We weten als mangoteler wat er nodig is voor zowel teler, verpakker, transporteur en retailer en hebben deze expertise gekoppeld aan ons ons softwarebedrijf Aries Technology. Onze retailklanten in Australië verlangden meer informatie over zaken als onze teeltgegevens, spray records en oogstgegevens. Met CropTracer konden we niet alleen volkomen transparant zijn naar onze klanten, maar ook onze bedrijfsvoering vereenvoudigen. En uiteindelijk hebben we de software doorontwikkeld tot het supply chain management systeem dat het nu is”, vertelt Bart.



“In CropTracer kan eenvoudig worden nagegaan waar het product geteeld is, welke middelen (gewasbescherming en meststoffen) bij de teelt gebruikt zijn, welke transporteur het product vervoerd heeft en wie het product verpakt heeft. Ook bewaar- en vervoerstemperaturen worden hierin meegenomen. Het is onze visie om de AGF-keten transparanter te maken waardoor we de kwaliteit en veiligheid van onze groente en fruit kunnen waarborgen. Via CropTracer kunnen alle stakeholders zien waar het product zich in de keten bevindt. Zodoende is achteraf zeer eenvoudig te herleiden wie de teler is, waar het product geteeld is (geografisch) en welke andere partijen het product getransporteerd, bewerkt en/of verhandeld hebben. Alle specifieke gegevens met betrekking tot tijdsnoteringen, gebruikte middelen, opslagtemperatuur, kentekens, worden hier nauwkeurig bijgehouden en gekoppeld aan de barcodes en/of QR codes.”



“Waar de regelgeving met betrekking tot traceability in Nederland nog redelijk beperkt is tot het aangeven wie in de keten voor je de leverancier is en na je de klant, gaat die in Australië veel verder. Toch zijn we ook aan het kijken of er in Nederland markt is voor een dergelijk systeem. Vooralsnog worden in de Nederland de benodigde data vooral geleverd uit vraag van de retailer. Wij hebben het anders aangepakt en leveren als teler alle traceability-data aan onze ketenpartners. Zij kunnen vervolgens zelf met de voor hun interessante data aan de slag. Het hele systeem is erop ingericht de teler te ontzorgen. Het moet absoluut niet arbeidsintensief zijn, maar we zijn nu wel in staat om per fruitstuk de traceability te regelen.”


“We werken met een technologie, die vergelijkbaar is met LinkedIn of Facebook, waardoor telers direct connecties kunnen maken met collega-telers, pakstations of retailers. Naast de transportmodule die de hele keten inzichtelijk maakt tot aan de supermarkt of freight forwarder, kunnen telers dus ook direct vanuit het systeem gaan handelen. De teler krijgt hiermee een nog belangrijkere rol in de keten. Blockchain wordt de volgende stap waar we op in kunnen haken”, vertelt Bart. “Vooralsnog reageert de AGF-sector hier vrij conservatief op. Maar dat we met ons teeltbedrijf de voordelen van het systeem kunnen aantonen, wekt wel vertrouwen in de markt.”



Ondertussen gaat het ook met het mango-imperium van het bedrijf crescendo”, vertelt Bart, die actief is als international marketing director van CropTracer. “Zo voorzien we op de binnenlandse markt al jaren de supermarktketen Woolworths en verpakken we met ons eigen pakstation Berry Creek inmiddels ook voor derden. Inmiddels hebben we ook de export opgepakt naar bestemmingen als Singapore en Hong Kong, waarbij we onder meer samenwerken met het Nederlandse handelshuis Levarht. Volgende stap is om te kijken of er ook in Europa markt is voor onze Australische mango’s, maar dat staat echt nog in de kinderschoenen!”



Voor meer informatie:
Bart Beemsterboer
CropTracer
T:+31 646212155
bart.beemsterboer@croptracer.com
www.croptracer.com