Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
AGF Trendcafé gaat op bezoek bij Scherpenhuizen

Duurzame logistiek: samenwerken met concurrenten en bijen houden op een industrieterrein

Tholen - Van samenwerken met concurrenten tot bijen houden op een industrieterrein: onderwerpen die langskwamen tijdens de laatste bijeenkomst van AGF Trendcafé met als thema Duurzame logistiek. Deelnemers waren te gast in het meest duurzame gebouw van Nederland van Scherpenhuizen. Een breed spectrum van ontwikkelingen en mogelijkheden passeerde de revue.


Deelnemers aan AGF Trendcafé

Duurzaamheid bij Scherpenhuizen is een gevolg van de “elke dag beter”-mentaliteit die heerst bij het bedrijf. “Het zit in onze genen”, benadrukte Leo de Jong, directeur ICT & Kwaliteitszaken. Scherpenhuizen ontving het BREEAM-certficaat Outstanding voor haar nieuwe DC in Eindhoven en in april 2018 werd bekend dat zij met een score van 91,01% het meest duurzame pand in geheel Nederland hadden gebouwd.


Deelnemers vanuit de andere hoek

De keuze voor duurzaamheid betekent echter niet duurder. "We hebben een energie winnende bouwconstructie neergezet waardoor investeringen zich snel terugbetalen." Ook voor personeel is het er aangenamer werken. "Het is geen top-down exercitie geweest, want alle medewerkers hebben meegedacht wat tot verrassend goede ideeën en inzichten leidde tot aan de positie van de waterafvoerputjes toe."

Klik hier voor de fotoreportage

Met het nieuwe DC van Scherpenhuizen bouwt Scherpenhuizen verder aan de groeistrategie die het bedrijf heeft. Onverminderd sterk in glasgroenten, maar ook in toenemende mate positie verwervend in vollegrondsgroenten, overzeese import en toegevoegde waarde concepten.

Scherpenhuizen heeft haar sourcing geborgd via Van Nature en goede strategische allianties met andere ketenpartners. Scherpenhuizen heeft ook een eigen teeltlocatie van 10 hectare snackkomkommers in Spanje.

Het DC in Eindhoven ligt gunstig voor telers uit Noord-Brabant en daarmee ook voor leveringen aan het Europese achterland. Veel transport loopt via Eindhoven richting Oost- en Zuid-Europa. Vanuit het distributiecentrum wordt eigen vervoer ingezet richting lastige bestemmingen en nieuwe klanten. “Onze ervaren chauffeurs en wagens zijn het visitekaartje van ons bedrijf”, zei Leo. Scherpenhuizen beschikt over een eigen vloot van 26 vrachtwagens. Om flexibel te zijn worden charters ingezet.

Grote uitdaging voor de komende tijd is de Brexit. Het Verenigd Koninkrijk is een belangrijk afzetgebied voor Scherpenhuizen.

Scherpenhuizen houdt bijen op het dak van het gebouw. Rondom het gebouw staan insectenhotels zoals deze.

Nog altijd actueel is de hoeveelheid lucht die wordt getransporteerd, zei Bart Vannieuwenhuyse, eigenaar van TRI-VIZOR en docent aan een aantal kennisinstellingen met als specialisatie Duurzame Logistiek. In de gefragmenteerde markt valt veel (duurzame) winst te behalen door te gaan clusteren, bundelen, poolen en sharen door cross-sectorale samenwerking maar vooral ook op de zogenaamde horizontale samenwerking.

Dat is samenwerking onder ‘gelijken’ of concurrenten. Een moeilijk proces om voor elkaar te krijgen, getuige een aantal cases met zowel successen als mislukkingen. Uit lessons learned blijkt dat voorwaarden tot succes met name liggen in de georkestreerde samenwerking door een neutrale derde, een groot onderling vertrouwen en winst voor de samenwerkende partijen. Het is een opstap die samen met algoritmes en extra modaliteit toevoegen (drones, ondergrondse tunnels)moeten leiden naar het verwezenlijken van de logistieke droom een "fysiek internet, een vlot en betrouwbaar systeem waar je zowel pakjes als containers kunt insteken die door het transportsysteem zelf de meest efficiënte weg vinden naar de bestemming."


Transport bovenlangs, efficiënt gebruik van ruimte

De vol lopende wegen zullen dit proces niet zo zeer versnellen, denkt Bart. Eerder de capaciteitsproblemen waar vervoerders nu al tegenaan lopen (tekort aan chauffeurs). Een belangrijke kanttekening die Bart bij deze ontwikkeling zet is de gouvernance: Wie is straks eigenaar van zo'n fysiek internet en welke regelgeving is nodig om alles in goede banen te leiden? Ook hierin gaan we de krachten moeten bundelen, private en publieke actoren samen. 

AGF Trendcafé wordt georganiseerd door GroentenFruit Huis en Maurice Wubben. Op 6 november a.s. vindt de volgende editie plaats met als thema Beleving.

Klik hier voor de fotoreportage