Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Druiven en algen – China’s nieuwe wapens tegen verwoestijning

Na met succes druiven te hebben geteeld in woestijngebied, gaat China verdere woestijnvorming te lijf met vooruitstrevende methoden om de duurzame tuinbouw in deze regio te stimuleren.

Er worden proeven gedaan met algen, mossen en korstmossen om de voortschrijdende  verwoestijning tegen te gaan en de agrarische sector in de Tengger Woestijn, in de regio Ningxia Hui een extra impuls te geven. “De nieuwe methoden zijn veelbelovend en bevorderen de vruchtbaarheid van de bodem,” aldus onderzoeker Zhang Zhishan.

Ruim een derde van het landoppervlak van China dreigt te verwoestijnen en dat zou gevolgen  hebben voor bijna 400 miljoen mensen. Volgens officiële ramingen breidt het woestijngebied in China zich met 2.100 km2 per jaar uit, waardoor grote percelen vruchtbare grond verloren gaan.

De grootschalige woestijnvorming heeft al duizenden families naar andere regio’s verdreven. Om deze zogenaamde ‘ecologische vluchtelingen’ de helpende hand te bieden, heeft de regering een aantal programma’s opgezet. “In de tachtiger jaren van de vorige eeuw zijn we deze gezinnen gaan steunen door ze druiven en groenten in de woestijn te leren telen,” vervolgt Zhang.

“In het kader van één van deze programma’s is er geëxperimenteerd met de teelt van druiven, appelen, maïs en tarwe in woestijngebieden. Alleen al in Shapotou worden op zo’n 350 hectare druiven geteeld en in de omgeving van Zhongwei-Stad, waar de verwoestijning zeer ernstige vormen aannam, bevindt zich inmiddels een druivenareaal van zo’n 600 hectare. Maïs en tarwe worden afwisselend verbouwd om de grond vruchtbaar te houden.

Publicatiedatum: