Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Komkommeraanbod krap, prijzen hoog maar ontspanning markt in zicht

„Komkommerprijzen met 130 procent gestegen", „Komkommerprijzen exploderen in Duitsland". Dat zijn slechts twee koppen die deze week in de media te zien waren. Bij de handelaren lijkt de situatie zich inmiddels echter alweer wat te hebben ontspannen. Een Duitse handelaar van vruchtgroenten en vollegrondsgroenten houdt zijn hoofd koel: „Het aanbod is schaars maar gaat al wel weer omhoog. Er zijn meer komkommers en de prijzen reguleren zich. Komkommers werden even voor één euro per stuk bij de veiling aangeboden, maar dat is nu niet meer het geval. Voor volgende week rekenen we op een normaal prijsniveau."

„In de afgelopen weken lag de prijs meestal tussen de 65 en 70 cent, wat ook al zeer hoog is voor komkommers", weet de deskundige. „Voor ons speciaal was dat geen bijzonder groot probleem. We zetten dan gewoonweg alleen af wat we hebben en daarbij pas ik me aan de marktsituatie aan." Inmiddels verbetert de situatie echter duidelijk. 

Uitwerkingen van de hete zomer
„Het is zeker zo dat ook de droogte in augustus schuldig is aan de situatie. Als het zo warm is, gaat de groei van de groenten tendentieel terug en stoppen de planten hun energie eerder in het bladwerk. Hierdoor waren er gewoon onvoldoende komkommers beschikbaar. De droogte was natuurlijk ook niet alleen in Duitsland een probleem, maar ook in Nederland en België. Dat draagt zeker allemaal bij aan de gespannen marktsituatie." Van klanten en consumenten verwacht hij meer begrip: „Het weer is nou eenmaal meestal de reden voor successen of problemen in onze branche. Velen vergeten dat het tuinbouw is en blijft. Daarbij is men afhankelijk van het weer - zowel met als zonder kas. Als er lang sprake is van zon en er geen regen valt, is dat slecht maar alleen regen en geen zon is ook niet goed!" Ook glasteelt is niet de oplossing van al deze problemen. „Natuurlijk kan men in de glasteelt meer sturen: de verzorging met voedingsstoffen wordt aangepast, er wordt meer geïrrigeerd en de zon wordt zo goed als mogelijk afgeschermd. Maar ook hier valt niet alles op te vangen", zegt hij afsluitend.