Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Een totaal andere oogst dan we hadden verwacht"

Problematisch Valencia-seizoen in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika heeft nog steeds aanzienlijke hoeveelheden Valencia's maar er zijn niet veel markten die ze afnemen en dat is een uitdaging," vertelt Rowan Vickery, van de citrusafdeling van Capespan, Zuid-Afrika. 



"Er zijn wel mogelijkheden maar deze zijn alleen interessant als de prijzen ook goed zijn. De periode in de aanloop naar het Midherfstfestival in China zou één van deze mogelijkheden kunnen zijn, hoewel het Midden-Oosten ook redelijk stabiel is. We weten echter niet hoe lang dit nog zo zal blijven want ondertussen komt op het noordelijk halfrond de Naveloogst ook op gang. Bangladesh is een andere markt die onze Valencia's mogelijk af wil nemen."

De West- en Noordkaap kunnen doorgaan met de export van Valencia's naar de EU omdat zij geen last hebben van Citrus Black Spot en niet gehinderd worden door de maatregel om de export van Valencia's uit de zomerregengebieden per 22 september proactief te beëindigen hoewel de hogere importheffing die halverwege oktober ingaat het voor hen mogelijk toch niet meer de moeite waard zal maken."

Rusland vereist misschien marktsteun 
"In Rusland zijn de afzet en consumptie niet geweldig en we kunnen dit seizoen slecht aan de wensen van deze markt tegemoet komen waar er een voorkeur voor grotere maten bestaat. Het zou me niet verbazen als er een verzoek om marktsteun voor deze en andere markten zal worden ingediend. Ik heb dit jaar veel met markten te doen- Zuid-Afrika heeft in sommige gevallen teveel maten verladen waar geen vraag naar is en het is niet realistisch om hoge prijzen te verwachten als de ontvangers hun volumes niet kwijt kunnen. Men moet op de lange termijn kijken en partnerschappen op gevestigde markten in stand houden om zijn positie als voorkeursleverancier te behouden, zowel individueel als als land. Ik denk dat ieder verzoek in overweging genomen dient te worden maar dit moet op een transparante manier gedaan worden."

De West- en Noordkaap kunnen pitloze Valencia's (Midknights en Delta's) naar de Amerikaanse markt exporteren. "De markt is redelijk maar niet geweldig. Zuid-Afrika heeft teveel Navels verladen en Chili kwam daarnaast onverwacht op de markt. Van het begin tot halverwege het seizoen ging het goed maar het laatste deel van het seizoen blijkt nogal een uitdaging te zijn."



"Een andere oogst dan we hadden verwacht"
"Het gaat echter niet alleen om het verladen van meer fruit dan de markten op kunnen nemen," vervolgt hij. "Het is een combinatie van factoren - de wereldeconomie, de overvloed aan goedkoop zomerfruit op het noordelijk halfrond, zoals steen- en zachtfruit en meloenen en een totaal andere oogst dan waar we op gerekend hadden, zowel qua volumes als maten."

In de grootste Valencia teeltgebieden in het noorden van het land was de fruitzetting goed, in sommige gevallen tot wel 20 ton per hectare meer dan vorig jaar, maar wel met kleinere maten. De vroege Valencia's waren iets groter maar de late exemplaren waren een halve tot een hele maat kleiner dan vorig seizoen met gemiddelde maten van 72 tot 88, maar ook 105 tot 125. 

Als gevolg van de droogte was de fruitzetting in Westkaap minder, wat in grotere maten heeft geresulteerd. 

Is de recordoogst van Egypte de nieuwe norm?
Dan is er ook Egypte nog, dat zich op de drempel van zowel Europa als het Midden-Oosten bevindt. "Egypte kan sneller inspelen op marktveranderingen terwijl ons fruit vier weken over het water onderweg is. Dit jaar had Egypte een recordoogst en was het land tot eind juli actief op de Europese markt en in het Midden-Oosten. Egypte had dit jaar een grote invloed op de prijzen."

Hij geeft toe dat er binnen de Zuid-Afrikaanse sector onduidelijkheid bestaat over het feit of de recordoogst van dit jaar de nieuwe norm is. Hij wijst erop dat het citrusareaal in Egypte veel groter is dan dat in Zuid-Afrika en ongeveer 77.700 hectare telt. 

Stellen klanten vragen over de situatie rondom de landonteigeningen? "Ze willen weten wat wij ervan vinden maar er is geen onrust over. De grootste zorg is hoe we beter met onze klanten kunnen communiceren en dichter bij onze partners kunnen komen. Elders in de wereld zijn er ook veel problemen dus we richten ons op hetgeen waar we invloed op hebben."

Eén daarvan is dat de Zuid-Afrikaanse sector er in geslaagd is om de Afrikaanse fruitmot succesvol te bestrijden. "We hebben het probleem nu goed onder controle dankzij extra maatregelen op plantages, in pakstations en nieuwe transportprotocollen." 


Voor meer informatie:
Rowan Vickery
Capespan South Africa
Tel: +27 21 917 2600
Publicatiedatum: