Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Europa staat te popelen om met Spaanse citroenen te beginnen

Het seizoen van de Spaanse Primofiori citroen staat op het punt te beginnen, terwijl er op de markt nog citroen van het zuidelijk halfrond aanwezig is, voornamelijk uit Argentinië. De overgang tussen het zuidelijk en noordelijk halfrond verloopt tamelijk ontspannen in deze weken hoewel de ogen gericht zijn op het begin van het Spaanse seizoen.



"Het is gebruikelijk dat supermarkten ons vragen om de start van de oogst van de Primofiori citroen te versnellen. Vanuit Frugarva reageren we hierop, maar over het algemeen heeft het land zijn ritme. Het fruit moet de juiste maat nog bereiken. Daarvoor zijn nog enkele essentiële weken nodig waarin de citroen kan groeien. Van onze kant en in lijn met ons programma '12 maanden Spaanse Citroen' dekken we deze behoefte voor klanten die hun waarde willen vastleggen", legt Maite González, hoofd bedrijfsontwikkeling van Frugarva, uit. Het bedrijf in Murcia verwacht de eerste partijen binnen twee weken te kunnen afzetten.



De citroenenmarkt is stabiel op dit moment, volgens Maite, ondanks wat spanningen in de zomer. "Na een seizoen van Verna citroen waarin we de volumes hebben gehandhaafd ondanks een algemene daling van 40 % in de oogst, kunnen we zeggen dat er geen gebrek is geweest aan overzees product. De aankoopprijzen van deze handelswaar zijn soms erg hoog geweest, terwijl ze met betrekking tot de afzet zijn aangepast. Hierin wordt de trend van het jaar gevolgd. Eigenlijk was en is de markt stabiel".



Voor de afzetprijzen van het Spaanse seizoen worden interessante niveaus verwacht, waarbij er altijd gewerkt wordt om de marges te verdedigen. "Het feit dat de Europese grootdistributie het seizoen eerder wil beginnen heeft slechts effect op twee weken van een heel seizoen. Wanneer je op zoek bent naar een duurzame rentabiliteit voor iedereen, moet je als teler ook denken aan stabiliteit, in plaats van je vast te houden aan voorgaande seizoenen waarin er sprake was van een andere conjunctuur, zoals twee jaar geleden, toen de opbrengst aanzienlijk daalde. Anders moet er later weer meer gecorrigeerd worden", aldus de exporteur.



Frugarva beschikt over ongeveer 500 hectare aan eigen citroenteelt. Daarnaast werken ze met de oogst van andere telers die voldoen aan hun kwaliteitsstandaarden. De belangrijkste bestemmingen voor hun citroenen zijn onder andere de nationale markt, landen in de EU en Scandinavische landen. Dankzij hun gecertificeerde teeltbedrijven exporteren ze ook naar verre bestemmingen als Canada, de Verenigde Staten, Afrika en Azië.


Voor meer informatie:
Maite González
Frugarva

Publicatiedatum: