Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Filip Debersaques

“We zoeken naar de Conference onder de kiwibessen”

Tholen – Het grootste struikelblok van de kiwibes is de bekendheid. "We zijn al een jaar of acht op de markt, maar dit jaar pas met grote hoeveelheden. Er zijn nog veel consumenten die nog nooit van de kiwibes hebben gehoord, laat staan geproefd. De kiwibessen hebben nog geen prominente plaats in het winkelschap, dus blijven ze voor veel consumenten nog onbekend terwijl het eigenlijk een 'superfood' is. Je eet de kiwibes met schil en al op. Daarom is het fruit zelfs gezonder dan een gewone kiwi," vertelt Filip Debersaques, onderzoeker aan de Universiteit van Gent. "Het zou een voordeel kunnen zijn wanneer een grote speler als Zespri in de kiwibessenteelt stapt. In het begin zou ik gedacht hebben dat Zespri een zware concurrent zou zijn, maar Zespri weet als geen ander de markt te bespelen en de kiwibessen hebben dit echt nodig."


Verschillende kiwibes-variëteiten

Geneva
Filip Debersaques heeft op de Universiteit van Gent een collectie van kiwibes-variëteiten die over de hele wereld worden uitgewisseld. "We hebben ook eigen selecties die we testen of ze interessant kunnen zijn door hun kleur, smaak, bewaarbaarheid en of ze kunnen groeien in ons klimaat", vertelt de hoofdlector. De variëteiten die nu worden geteeld zijn commercieel gezien de beste rassen. "Voor de Geneva hebben we op dit moment nog geen enkel ras in de collectie die kan concurreren met de Geneva. De Geneva is een vroege variëteit met een goede kwaliteit en bewaarbaarheid. We verwachten dat we deze variëteit nog lang blijven telen. De Weiki en de Ananasnaja zijn zeer goede gemiddelde, maar bij deze rassen bestaat de kans meer dat die naar verloop van tijd vervangen gaan worden. We zijn eigenlijk opzoek naar de Conference onder de kiwibessen."


De Geneva-kiwibes

Portugese kiwibessen
De kiwibesteelt wordt gezien als een moeilijke teelt. "Elk jaar is er wel ergens iemand die met de teelt stopt, omdat ze niet aan de juiste kwaliteit komen of omdat er geen groei in de planten komt. Ook is lentevorst een grote bedreiging voor de teelt. Net als de hoge temperaturen waar Europa de afgelopen periode mee te maken heeft gehad. In Portugal liepen de temperaturen op tot boven de 40 graden. Die hitte heeft voor een uitval van 50 tot 60 procent van de kiwibessen gezorgd in sommige Portugese plantages", aldus Filip. De meest uitstekende condities om kiwibessen te telen is op plaatsen in Europa waar het niet al te warm wordt zoals het noorden van Portugal en de Benelux tot en met Polen. 


Kiwibessen die zonnebrand hebben opgelopen

Op dit moment is men op de universiteit twee variëteiten aan het testen in een grotere aanplant. "We geloven sterk in de variëteiten die we aan het testen zijn. De belangrijkste nieuwe variëteit is wat langwerpiger van vorm en is qua smaak en bewaarbaarheid uitstekend. Het bijzondere aan deze variëteit is dat hij onrijp ook al te eten is. We zijn nog niet zover dat we hem al geen introduceren, want we willen hem eerst volledig testen voordat telers erin gaan investeren", aldus Filip. Ook is hij ervan overtuigd dat er eerst aan de markt en aan de bekendheid van de kiwibessen gewerkt moet worden in plaats van het areaal uitbreiden. "We zitten nu echt op een keerpunt. Als het lukt om de kiwibessen op de kaart van de consumenten kunnen zetten kunnen we naar andere rassen en de grotere volumes gaan kijken."


T-balk steun voor de kiwibesteelt 


Bevroren kiwibesbomen

Voor meer informatie:
Filip Debersaques
Hoofdlector Tuinbouw 
Universiteit Gent
+32(0) 9 243 24 89
+32(0) 495 16 25 57