Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Europese oogst begint op markt met lage prijzen

Overzicht wereldmarkt granaatappelen

De granaatappelmarkt bevindt zich op een kantelpunt. De laatste Peruaanse granaatappelen komen in Europa op de markt, terwijl de eerste vroege rassen al geoogst worden in de Mediterrane landen en de VS. De Europese handel kijkt terug op een moeizame zomer met grote volumes en een lage prijs. Nu maakt de sector zich op voor een Europees seizoen met kleine maten. Ook in Californië en India zijn de eerste granaatappelen geoogst. Een overzicht van de wereldmarkt.

Peru: diverser exportportfolio
Volgens een grote exporteur is de situatie voor granaatappelen vergelijkbaar met de markt voor avocado's. Het seizoen loopt van februari tot juni/juli. Veel telers zetten in op een vroege start van het seizoen en kiezen daarom voor vroege rassen. Deze rassen kunnen eerder geoogst worden dan de Wonderful. Met de start van het seizoen waren de prijzen heel goed, aldus een handelaar, maar daarna kwam er zoveel volume op de markt dat de prijzen kelderden. Jaarlijks groeit de productie en hoewel de consumptie ook stijgt, liggen die groeicijfers niet in lijn. De consumptiegroei blijft achter bij de groei in productie.

Europa is de belangrijkste exportmarkt voor Peru. Veel granaatappelen worden via Nederland over de rest van het continent verspreid. Voor volgend jaar kijken de exporteurs naar nieuwe markten. Dit jaar werden al kleine volumes naar de VS verscheept, maar exporteurs zouden ook graag zien dat de regering helpt om de Chinese of Braziliaanse markt te openen. Daardoor zal er minder volume naar Europa gaan, wat beter is voor de prijzen.



India verwacht goed seizoen
Het seizoen is net begonnen en de vooruitzichten zijn goed. Naar verwachting wordt het een seizoen met grote hoeveelheden. Op dit moment wordt er alleen geëxporteerd naar markten in het Midden-Oosten. Later start de export naar Europa. Indiase handelaren geven aan dat er veel concurrentie is uit Egypte.

Goed Chinees seizoen dankzij gunstig weer
Het Chinese seizoen verliep goed dit jaar. Dankzij het goede weer viel de oogst 30% groter uit. Datzelfde goede weer was positief voor de kwaliteit van het fruit. De prijzen fluctueren per seizoen, maar kennen een vast patroon. Bij de start van het seizoen worden hoge prijzen genoteerd, maar als het volume op de markt stijgt, zet de prijs een tegengestelde trend in. Na het Moon Festival vinden de prijzen doorgaans weer de weg omhoog.
Naast de eigen productie, die vooral te vinden is in de provincies Zhenzhou en Henan, wordt het fruit ingevoerd uit onder andere Egypte. Chinese importeurs zijn geïnteresseerd in de grote hoeveelheden die in Peru geoogst worden, maar omdat er geen importprotocol bestaat voor de Peruaanse granaatappelen, zijn die buiten bereik van de importeurs.

VS: goede start, maar minder opbrengst late rassen
De oogst in Californië is vorige maand voorzichtig begonnen met de vroege rassen als Foothill en Granada. "We hebben warme dagen en koude nachten, wat goed is voor de kleuring en het suikergehalte." Daarnaast werd de regio niet getroffen door een hittegolf in juli en augustus, waardoor de oogst op een normaal moment kon beginnen. De verwachtingen voor de vroege rassen zijn goed, maar voor de latere rassen, waaronder de Wonderful, wordt een lagere opbrengst geraamd. "Het lijkt er op dat de oogst van de Wonderful 15% lager uit zal vallen dan normaal," aldus een handelaar. Die kleinere opbrengst is het gevolg van een vorstperiode laat in het bloeiseizoen. Het seizoen loopt doorgaans van augustus tot januari, al stopt de oogst in november. Buiten het binnenlands seizoen nemen Chili en Argentinië de markt over.

Handelaren zien een positieve ontwikkeling in de markt, zowel binnenlands als internationaal. In combinatie met de verwachtte kleinere oogst zal dat een goed resultaat opleveren. Het fruit profiteert van de promoties die opgezet worden bij de start van het seizoen en de gezondheidstrend waar het fruit op meelift. Californië exporteert de granaatappelen onder andere naar Japan, Korea en Australië, maar de grootste afnemer is Canada. Gemiddeld staat de export op 1 à 2 miljoen dozen.

De markt voor granaatappelen groeit, vooral aan de oost- en westkust van het continent. De binnenlandse markt neemt tussen de 25 en 40% van de oogst op, afhankelijk van het moment in het seizoen. Daarnaast zijn de granaatappelpitten jaarrond verkrijgbaar in het convenienceschap. Daardoor groeit de markt, vertelt een handelaar. "Als consumenten zien dat de pitten jaarrond beschikbaar zijn, stijgt het aantal herhaalaankopen."

De afgelopen twee seizoenen gooide het weer roet in het eten. Door de regen werd de oogst vroeg gestaakt. "Regen resulteert in scheuring van het fruit en 25% van de oogst ging verloren door het weer," herinnert een handelaar zich.

Egypte verwacht grotere oogst
Het Egyptische seizoen staat op het punt te beginnen en de vooruitzichten zijn goed. Een grote exporteur laat weten de productie flink te hebben vergroot. Hij verwacht 25% meer Wonderfuls in de markt te zetten dit jaar. Dat komt neer op een totale export voor dit bedrijf van zo'n 1.000 ton. de belangrijkste afnemers van het fruit zijn Canada, Rusland en de lokale markt. "Onze grootste concurrenten zijn Turkije en Griekenland, die hebben goede exportmarkten voor dit fruit.

Spanje verwacht kleine maten
Het seizoen begon vorige week met de oogst van de eerste vroege rassen, zoals Smith en Acco, in het oosten van het land. De oogst van de latere rassen in Valencia begint over een dag of tien. Daar wordt een kleinere opbrengst en kleinere maten verwacht. De oogst van de Valenciana granaatappelen is deze week begonnen. Dit is een afstammeling van de Mollar, het ras dat tot tien jaar geleden vrijwel de hele productie in Valencia domineerde. De laatste tijd switchen telers naar rassen met een aantrekkelijker voorkomen.

Tijdens het groeiseizoen waren er enkele hittegolven. In combinatie met de droogte resulteert in kleinere maten. Er zijn vooral veel 14 en 16 verkrijgbaar, terwijl de markt meestal om 10 en soms 12 vraagt. "Retailers moeten hun eisen aan de maat aanpassen voor dit seizoen, anders liggen er heel weinig granaatappelen in het schap," aldus een teler. Consumenten verkiezen de grote maten, omdat die makkelijker te verwerken zijn tot sap.

Het Spaanse seizoen begint op het moment dat de markt prijstechnisch in een dip zit na de grote volumes uit Peru. "We hebben een overlap met het eind van het Peruaanse seizoen. Het importseizoen was catastrofaal als gevolg van de enorme volumes, waardoor de prijzen daalden tot een niveau waarvan ik dacht dat het onmogelijk was," vertelt een handelaar. Momenteel zijn er nog Wonderfuls maat 8 en 10 uit Peru beschikbaar. "We hebben een lastige start. Als ons seizoen niet vertraagd was, zouden de problemen nog groter zijn."

In de komende twee weken zullen de laatste overzeese granaatappelen van de markt verdwijnen. Daarna is het aan Europese productie. "We moeten nog afwachten hoe Turkije, Israël, Egypte en Tunesië de markt zullen beïnvloeden," vervolgt de handelaar. Zeker is dat er, net als voor het citrus, veel concurrentie is van Egyptische granaatappelen. Die concurrentie is extra sterk na de devaluatie van de Egyptische pond.

België: granaatappelen sluiten moeilijke zomer af
De granaatappels hebben een hele moeilijk zomer gehad. Door de hoge volumes uit Peru daalden prijzen tot een dramatisch laag niveau. De volumes die nu op de markt zijn lopen gelijk met de consumptie. Binnenkort start het granaatappelseizoen in onder andere Spanje, Egypte, Portugal en Griekenland weer en zullen er weer grotere volumes op de markt komen. De variëteiten die nu op de markt zijn, zijn voor het grootste deel afkomstig uit Israël. De kwaliteit van de granaatappelen zijn op het moment goed, maar alle vroegere variëteiten zijn niet zo geliefd bij de klanten als de Wonderful-variëteit (voornamelijk door de korte shelflife en veel schilschade). De prijzen zijn op dit moment licht dalende, maar zijn nog steeds hoger dan de prijzen van deze zomer. De vraag naar granaatappelen blijft in België blijft stabiel, maar de populariteit van het fruit neemt wel toe. De manier van consumeren is voor veel consumenten nog een struikelblok.

Duitsland: Turkse granaatappelen domineren
Binnen de Duitse markt zijn de Turkse granaatappels op dit moment zeer populair. Deze zijn sinds circa 2 maanden in de handel en kunnen zoals het er nu naar uitziet tot medio januari en februari worden aangeboden. De kiloprijzen liggen voor de inkopers tussen de 0,50 en 0,80 euro. In de verkoop schommelt het prijsniveau momenteel tussen de 1,30 en 1,50 per kg. Dit is ongeveer vergelijkbaar met vorig jaar rond deze tijd, bevestigen de handelaren. Ook Egyptische granaatappelen zijn her en der beschikbaar: op de grotere groothandelsmarkten spelen deze echter een ondergeschikte rol.

Frankrijk: Pitjes en sappen zijn sleutel tot succes
"De granaatappel wordt in Frankrijk steeds populairder", laat een handelaar weten. "Vooral de losse pitjes en granaatappels voor sapmachines doen het goed. Wie in granaatappels wil handelen zal dus De verkoop van hele granaatappels blijft een beetje achter."

De markt heeft een lastige periode achter de rug. Peru stuurde dit jaar in slechts een paar weken volumes naar Frankrijk die 50% hoger waren dan vorig jaar. De consumptie was hier nog niet klaar voor. "Als Peru door wil gaan met het produceren van dergelijke grote volumes, zal het op zoek moeten gaan naar meer exportmarkten dan alleen Europa.


Australië: markt groeit langzaam
De markt voor granaatappelen is klein, maar is de afgelopen twee tot drie jaar aanzienlijk gegroeid. In april van dit jaar werd voor het eerst een jaarvergadering gehouden voor de granaatappeltelers. Daarnaast wordt er geïnvesteerd in onderzoek. Zo is er een onderzoek naar nieuwe rassen waarbij 300 potentieel nieuwe rassen op verschillende testlocaties verspreid over het land getest.
De oogst valt in de Australische zomer- en herfstmaanden. De producenten leveren niet alleen de granaatappelen aan de versmarkt, maar verwerken het fruit ook tot convenience varianten. Onder invloed van de gezondheidstrend groeit de markt.
Eerder dit jaar (7 april 2018) was er een melding van een Hepatitis A besmetting, maar de bron daarvan lag buiten Australië. De autoriteiten in New South Wales benadrukten dat de Australische granaatappelen 'schoon' zijn.