Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zuid Afrika: Koele en natte augustusmaand voorspelt veel goeds voor fruit

Fruittelers in de Kaap van Zuid Afrika zijn optimistisch. Een goede augustusmaand voor wat betreft neerslag en koudeontwikkeling schept goede vooruitzichten voor het komende seizoen. "We zijn erg enthousiast, het ziet er veelbelovend uit," zegt De Kock Hamman, technisch adviseur bij Ceres Fruit Growers.

Twee zware sneeuwbuien waren precies waar fruittelers op hoopten. Afgelopen week stond de sneeuw kniehoog in Koue Bokkeveld en eind augustus voelde het weer nog aan alsof het midden juli was. De maandelijkse gemiddelde neerslag van 91mm werd zelfs overschreden en de minimum en maximum temperaturen waren 1,5 graad Celsius lager dan gemiddeld. 

Waterniveaus in stuwmeren in de Westkaap stegen in augustus met tien procent, waarvan vier procent in de afgelopen week. Het water achter de Berg River Dam heeft het hoogste niveau bereikt, wat 40 procent voller is dan vorig jaar, terwijl de Theewaterskloof op 49 procent staat in vergelijking met 26 procent vorig jaar in augustus. In Koue Bokkeveld staan veel dammen op 80 procent of voller – een niveau waar ze drie jaar geleden ook stonden - hoewel er hier en daar nog steeds fruitteeltbedrijven een tekort aan water hebben. 

Het vroege deel van de winter was niet zo koud als dat fruittelers wel zouden willen. Aan het einde van juni was de winter zelfs warmer dan de voorgaande winters. De eerste september is Voorjaarsdag in Zuid Afrika en de Westkaap wordt al steeds warmer. Vroege variëteiten zoals Forelle, Bon Chretien, Panorama Golden evenals enkele steenfruitboomgaarden beginnen in bloei te komen. 

Er zou schade zichtbaar kunnen worden van de droogte van vorig jaar, maar de bloei ziet er nu normaal uit. Aanvankelijk werd verwacht dat dit seizoen twee weken korter zou kunnen worden, maar toen werd het toch opnieuw nog weer koud. Wat wel een zorg is in sommige gebieden is de verzilting van de bodem omdat er niet goed gespoeld is. 

In ieder geval voelen veel fruittelers zich na deze winter weer wat lichter nadat ze uit een moeilijk seizoen komen. 

Publicatiedatum: