Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Elstar en Jonagold met afstand de belangrijkste handelsvariëteiten

Actuele appelteelt in Duitsland: kleinere bomen, grotere oogst

Sinds midden augustus is in Duitsland de appeloogst begonnen - vanwege het zonnige weer van de afgelopen maanden circa twee weken vroeger dan gebruikelijk. Na de slechte appeloogst van 2017 wordt er dit jaar weer een duidelijk grotere oogst verwacht, meldt het 'Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung' (BLE).

Fruitteelt
In Duitsland teelt men op circa 34.000 hectare appelen. Dat komt overeen met 69 procent van het totale fruitbomenareaal. De belangrijkste appelrassen binnen de Duitse teelt zijn Elstar met 17,5 procent en de Jonagold met 11,4 procent van het appelareaal. Daarna volgen Braeburn (6,8 procent) en Gala (5,6 procent) als belangrijkste rassen.
Circa 18 procent van de appelen wordt biologisch geteeld. Hier spelen schurftresistente rassen zoals Topaz een belangrijke rol aangezien er geen conventionele gewasbeschermingsmiddelen gebruikt mogen worden.

De professionele fruitteelt is sinds de jaren '70 sterk veranderd. Tot dan toe zag men vooral hoge en daarmee arbeidsintensieve appelbomen met een grote kruin. Maar tegenwoordig worden er voor de teelt uitsluitend nog bomen met een kleine kruin geplant. Op hetzelfde oppervlak staan daardoor tegenwoordig 10 tot 20 keer zoveel bomen als vroeger.

Appelbomen worden steeds kleiner met een grotere opbrengst
Dankzij intensieve teeltpogingen werden appelbomen in de afgelopen decennia steeds kleiner en compacter, terwijl ze tegelijkertijd een grotere oogst opleveren. In de huidige professionele teelt vindt men meestal alleen nog zogenaamde laagstambomen, waarbij de kruinen van de bomen al op een hoogte van circa 40 tot 60 centimeter beginnen.

Oogsten gebeurt nog steeds met de hand
Appelen worden tegenwoordig nog steeds met de hand geplukt. Het is namelijk belangrijk dat ze zonder beschadigingen of drukplekken in de bewaring belanden. Ook als de appelen slechts licht beschadigen, vermindert dit de kwaliteit en het fruit lijdt eronder bij het navolgende sorteren, verpakken en transporteren.

Voor de rest komt het ook op de juiste rijpingsgraad aan. Als de appelen te rijp zijn, kan reeds de druk van een vinger bij het plukken of het legen van de plukmand in de grote appelkist tot drukplekken met bruine verkleuringen leiden. Zorgvuldig geoogste appelen laten zich echter lang bwaren. Daarom zijn Duitse appelen ook nog tot in het late voorjaar te koop.
Publicatiedatum: