Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Zuid-Afrikaanse economie in recessie

Rand zakt verder weg na tegenvallende cijfers

Tholen – Nadat de Zuid-Afrikaanse munt de afgelopen tijd al het laagste punt in tien jaar bereikte, duwde het slechte nieuws over de economie de koers dinsdag verder naar beneden. De munt bevond zich al in zwaar weer, mede door de onzekerheid over de opkomende markten

Het nieuws dat de Zuid-Afrikaanse economie met 0,7% gekrompen is, duwde de koers van de rand verder naar beneden. Op 4 september sloot de koers op 17,97 rand voor 1 euro. Begin van dit jaar, op 22 februari, noteerde de rand nog een koers van 14,20 voor 1 euro. Achter de 0,7% krimp van de economie gaat een minder rooskleuring plaatje schuil. Met het negatieve groeicijfer viel Zuid-Afrika officieel in een recessie, nadat in het eerste kwartaal van dit jaar een krimp van 2,6% genoteerd werd.



De landbouw, bosbouw en visserij noteerden een forse krimp van 29,2% die doorwerkt in een krimp van 0,8% in het bnp. Ook de transport-, opslag- en communicatiesector voelden de pijn met een verlies van 4,9%. De horeca en accommodatiesector incasseerden een klap van -1,9%.

Groene cijfers werden ook geschreven, al waren het vooral lichtgroene cijfers. De mijnbouw groeide met 0,4% in het tweede kwartaal. Ook de financiële sector, vastgoed en dienstverlenende sector schreven een klein plusje van 0,4%. Dat was echter onvoldoende om de verliezen in de andere sectoren te compenseren. Op de achtergrond spelen andere thema's die de economie beïnvloeden. Analisten wijzen op de onzekerheid in verschillende sectoren. "De economie blijft zwak, mede door onzekerheid over beleid. Investeringen in productie en ontwikkelingen worden belemmerd door de onzekerheid die er is rond de mijnbouwcharter en de landhervormingen," aldus een analist tegen Reuters. Daarnaast kijkt het land terug op een turbulente tijd waarin onder andere president Zuma moest aftreden en werd aangeklaagd voor corruptie, fraude, afpersing en witwassen.

De Zuid-Afrikaanse rand is niet de enige munt die het moeilijk heeft. Ook de munten van andere opkomende economieën voelen de nervositeit van de financiële markten. De Turkse lira en Argentijnse peso zijn twee voorbeelden van valuta die de afgelopen tijd aan waarde moesten inleveren. De (dreigende) handelsoorlogen die de Amerikaanse president Trump voert, bieden geen zekerheid voor de financiële markten.