Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duitse bio aardappelen kampen met 100 dagen extreme droogte

De oogst van biologische aardappelen is in Duitsland twee weken geleden al van start gegaan. Daarmee wordt er vroeger dan in andere jaren geoogst. De vroege aardappelgebieden zoals de Pfalz en de Niederrhein is al grotendeels geruimd. De oogst en de kwaliteit waren beide tevredenstellend aangezien
het pootmoment hier duidelijk vroeger ligt dan in de klassieke teeltregio's. De kwaliteit was iets minder wegens aantasting door ritnaalden.

Door de ongebruikelijke droogte in heel Noord-Europa kon men alleen door intensieve irrigatie de oogst en de kwaliteit behouden. Bedrijven die niet over irrigatiemogelijkheden beschikken, moeten aanzienlijke oogstverliezen op de koop toe nemen. Op sommige arealen zal er zelfs sprake zijn van een complete oogstuitval. Ook op zeer goede plaatsen voor de aardappelteelt, waar de grond lang het water vast kan houden, is de grond niet meer vochtig, aangezien het in veel regio's achttien weken nauwelijks geregend heeft. Daar kwamen nog zeer hoge temperaturen en wind bij, wat de grond nog eens extra uit liet drogen.

De grond mag niet droog worden, aangezien er anders teveel zuurstof binnen kan dringen wat de vorming van schurft op de schil bevordert. De meeste gangbare rassen neigen bij droogte tot het vormen van groeischeurtjes. Bij de veldproeven hebben bijna alle rassen op de hoge temperaturen en het gebrek aan water gereageerd met optische gebreken.

De meeste telers moesten kiezen waar ze hun voorhanden zijnde irrigatiemogelijkheden in wilden zetten, aangezien de intervallen duidelijk korter moesten zijn. Wie daarbij het zwaartepunt op de aardappel legde, moest dus andere culturen grotendeels laten verdrogen. Op veel plaatsen wordt nu al maïs gehakseld, terwijl dit normaal gesproken pas eind september gebruikelijk is. Maar als het nu niet gebeurd blijft er alleen nog maar stro over.

Het komt erop neer dat men momenteel een licht beneden gemiddelde oogst verwacht. Gezien de extreme groeiomstandigheden en de optische gebreken die daardoor zijn ontstaan, zal de nettohoeveelheid kleiner zijn dan in de afgelopen jaren.

Contact:
Dr. Heiko Dreyer
Pressesprecher BKE
Bioland-Hof Agena/Dreyer
Hagenpolder 1
26736 Krummhörn
Mobiel: 0174 64 24 154

Monika Tietke
Geschäftsführerin BKE
Gross Breese 3
29494 Trebel
Mobiel: 0160 78 30
Publicatiedatum: