Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Grapefruitcrisis in Europa"

Volgens Tal Amit, hoofd van het Israëlische Plant Production and Marketing Board voor de citrussector, is er momenteel sprake van een grapefruitcrisis op de Europese markt. "Zuid-Afrika had een recordoogst en de markt is ingestort. Dit heeft geleid tot lage prijzen voor grapefruit uit het zuidelijk halfrond," begint Amit.



"We hopen dat de voorraden uitgeput zullen zijn tegen de tijd dat wij op de markt komen. In Israël vangt de grapefruitoogst halverwege september aan zodat het fruit eind september in het winkelschap ligt. We zijn optimistisch," vervolgt hij. "We rekenen op een goed seizoen voor onze grapefruit, Orri Jaffa's en overige producten."

Orri Jaffa

Het ras Orri Jaffa werd vorig jaar op de Aziatische markt geïntroduceerd. "De vraag is sterk," vertelt Amit. "Aangezien we niet over voldoende volumes beschikten, is er minder fruit naar Azië geëxporteerd dan het voorgaande jaar."

De grootste volumes van deze easypeelers zijn naar traditionele markten verladen, vervolgt Amit. "Het aandeel van Frankrijk bedroeg 45%. Dit ras is hier erg populair geworden. We zijn meer dan tien jaar geleden begonnen met het vermarkten van deze mandarijn en Franse consumenten zijn er inmiddels goed vertrouwd mee geraakt. De vraag is groot en de prijzen zijn goed." Amit vertelt dat de Franse markt minder prijsgevoelig is. 

Andere belangrijke exportmarkten voor dit citrus zijn Noord-Amerika en in mindere mate ook Scandinavië, en dan met name Noorwegen. "In Midden-Europa exporteren we ook naar Duitsland en de Benelux maar Frankrijk blijft de voornaamste markt," legt Amit uit. De Orri Jaffa's worden naar China, Japan, Hongkong, Singapore en Australië geëxporteerd. "We hebben op dit moment nog geen toegang tot de Indiase markt," vertelt Amit. 

Goede vooruitzichten

Amit ziet een mooie toekomst voor Orri. "Ik denk dat we met Orri Jaffa een heel goed product in handen hebben. Het zal moeilijk worden om de consumentensmaak voor dit product te veranderen. Dit ras zullen we de komende jaren blijven telen." Amit beschouwt Spanje niet als concurrent. De markt is enorm en er is ruimte voor ons allemaal."

"De Spaanse volumes zijn beperkt," vertelt hij verder nog. "Er kan hier niet uitgebreid worden omdat men alleen vergunningen heeft voor de huidige omvang. Ik maak me hier geen zorgen over omdat we goede banden met Spaanse telers hebben." 
 
Hij vertelt dat het te vroeg is om te zeggen wat het komende seizoen zal brengen voor het ras Orri. "We verwachten niet dat we net zulke grote volumes zullen oogsten als twee jaar geleden toen we een recordoogst hadden, maar het zal ook niet zo slecht zijn als vorig jaar. Ik denk dat we er ergens tussenin zullen zitten," aldus Amit. 



Voor meer informatie:
Mr. Tal Amit
info@plants.org.il
www.orrijaffa.com
Publicatiedatum: