Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Britse telers wil meer steun van eigen grossiers

"De prijzen, die Britse telers ontvangen, zijn gedaald. Als importkomkommers 3 euro per doos zijn op de groothandelsmarkt zijn er geen kopers, maar wanneer ze net als vorige week naar 9 euro gaan worden we plotseling platgebeld." Dit was vorige week een twitterbericht van Lee Stiles, van Lea Valley Grower's Association. Hij licht zelf het bericht toe.
 
"Het punt is dat VK groothandelsmarkten niet geïnteresseerd zijn in Britse AGF wanneer geïmporteerde AGF goedkoper is, maar zodra er een prijspiek ontstaat, zoals er vorige week een aantal geweest zijn, dan stijgt de belangstelling in Brits product ineens," aldus Lee. Hij beargumenteert dat je geen bedrijf kunt voeren gebaseerd op pieken en dalen, maar dat continuïteit en vereiste is. "Wanneer je lokaal product wilt steunen, moet je daar een lange termijn visie voorhebben in plaats van naar de marktprijs op de korte termijn te kijken."

"Ik zou van de groothandels wel meer steun willen zien voor Britse AGF, omdat het erg nodig is. Los van of het net iets duurder is dan import AGF. En het moet consistent zijn in plaats van iedere dag te kijken waar de prijs het laagst is."

Er zijn een aantal groothandels en cateraars die expliciet vragen om Britse AGF en de prijzen naar hun klanten erop aanpassen, maar dit soort relaties gelden altijd voor de lange termijn. Normaal gesproken zijn importkomkommers ongeveer de zelfde prijs als Britse, maar er zijn periodes waarin we een piek zien in de Hollandse productie. 

De prijzen van Britse komkommers daalden vorige week, maar Lea Valley Growers stelt vooraf een prijs vast zodat iedereen kan budgetteren en weet waar hij aan toe is. De meeste komkommers van de vereniging ga naar retailers, omdat zij duurzame en consistente orders nodig hebben door het jaar heen.
 
Met het Britse komkommerseizoen gaat het goed, maar het had een erg langzame start met oogsten van 30 procent lager vanwege het weer, maar daarna was het weer bijzonder goed in juni en juli en waren de oogsten indrukwekkend met 10 tot 20 procent meer dan normaal. Het seizoen loopt nog tot eind oktober of begin november, afhankelijk van het weer.
 
Op dit moment is het warm en is er veel zonlicht, wat goed nieuws is volgens Lee, omdat 1 procent minder licht zich direct kan vertalen in 1 procent minder opbrengst. De vraag is altijd hoger dan het aanbod van Britse komkommers en ze leveren slechts 30 procent van het door de markt benodigde volume. 
Publicatiedatum: