Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Australië exporteert meer Bravo appelen

De West-Australische Bravo appelen kunnen binnenkort toegang krijgen tot nieuwe exportmogelijkheden dankzij een nieuwe Export Competitiveness Grant (ECG), die helpt quarantaine regels vanwege de Suzuki fruitvlieg te omzeilen.

Bestaande processen zijn niet adequaat genoeg voor landen als Japan, China, de VS, Korea en Nieuw-Zeeland. Begin augustus werd aangekondigd dat 8 deelnemers een totaal van bijna 1 miljoen euro zullen ontvangen via het Agribusiness Innovation Fund. "We zullen de ECG gebruiken om een grotere toegang tot exportmarkten te krijgen. Een ander voordeel is dat we mogelijk de houdbaarheid van hardfruit kunnen vergroten door 20% vermindering van kwaliteitsverlies te halen met hernieuwde desinfestatie technologieën. Ons einddoel is om export uit te breiden door te finetunen op desinfestatie protocollen en maatregelen te nemen tegen de fruitvlieg op alle bestaande en nieuwe hardfruitrassen."




Stacy voegt eraan toe dat hierdoor grote mogelijkheden komen voor telers om hun afzet van de BRAVO en andere appelrassen uit te breiden. Daarnaast wordt geraamd dat het ECG project op de lange termijn de hardfruittelers tot 8,5 miljoen euro kan opleveren wanneer ze toegang krijgen tot markten die nu door quarantaine maatregelen beteugeld worden.

BRAVO werd in West-Australië veredeld door het Department of Primary Industries and Regional Development. Het is een zoete, sappige en hoog antioxidante appel. Ze wordt nu door meer dan 70 telers geteeld.

"De vraag groeit door heel Australië. Wanneer mensen het proeven zijn ze er meteen weg van door de unieke smaak en mooie donkere kleur. Het witte vruchtvlees verkleurt langzaam en is perfect om in partjes te verwerken in lunchboxen, salades en fruitschotels. Het slaat goed op en blijft lang mooi en bewaart goed z'n sappige knapperigheid."



Dit jaar zijn ladingen naar Dubai gestuurd, waar de appel goed ontvangen is. De sector hoopt verder te bouwen op dit succes met meer aanbod voor andere bestemmingen.

De BRAVO appelen zijn ook onderdeel van een klinische proef die momenteel wordt gedaan, waarbij nagegaan wordt of het eten van appelen een directe impact heeft op het welzijn van mensen voor hart en bloedvaten. Vrijwilligers eten elke dag een appel gedurende vier weken en onderzoekers meten markers voor adergezondheid. Wetenschapper Michael Considine: "Het gebruik van genomische gegevens zal het ons mogelijk maken om de veredelstrategie te verscherpen om de selectie van appelen van hoge kwaliteit te versnellen.

Voor meer informatie:
Nardia Stacy
Pomewest
Phone: +61 8 9368 3869
nardiastacy@fruitwest.com.au
www.fruitwest.com.au
Publicatiedatum: