Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan Van Luchene over proefrooiingen Bintje en Fontane

“Dergelijke lage opbrengst nog nooit meegemaakt”

Tholen – "De uitslagen van de proefrooiingen van Bintje en Fontane zijn dit jaar dramatisch", zegt Jan Van Luchene van Bruwier Potatoes. "Het is mijn 26ste aardappelcampagne en ik heb een dergelijk lage opbrengst nog nooit meegemaakt. Dit is het vijfde jaar op rij dat het klimaat ons tegenwerkt, maar er was altijd wel iets wat de oogst nipt redde. Behalve dit jaar. De notering ligt nu rond de 25 euro en ik denk niet dat we tot juni volgend jaar daar onder gaan zitten. Misschien dat tijdens de inschuurperiode in september/oktober er wat druk gaat komen op de prijs, omdat er bij zulke mooie prijzen meer aanbod zal komen van partijen waarvan de bewaarbaarheid in vraag kan worden gesteld."


Jan Van Luchene

Industrie
Naast de lage oogst heeft het weer ervoor gezorgd dat er veel doorwas in de percelen is ontstaan. "Veel mensen zullen aardappelen hebben waarbij het twijfelachtig is of ze überhaupt goed zullen bewaren. Ook ben ik bang dat er op termijn tekorten gaan komen. De behoeftes zijn veel groter dan vroeger. De industrie zal het ook wel lastig gaan hebben. Ik kan me niet inbeelden dat de verwerkers voldoende aardappelen gaan hebben tot volgend jaar juni. Ze zullen blijven draaien, maar niet op de volle 100%", aldus Van Luchene.

Twee seizoenen geleden hebben veel telers ook last gehad van een mindere oogst, maar toen waren er alternatieven uit Duitsland en Polen. "Dit seizoen zijn die er niet. Als ik mijn Duitse collega's spreek, is het daar ook kommer en kwel. Binnen Europa zijn er dit jaar geen alternatieven. Als de verwerkers een oplossing moeten zoeken, moeten ze misschien verwerkt product gaan kopen. Aan aardappelen komen zal heel moeilijk worden", besluit Jan. 

Voor meer informatie:
Jan van Luchene
Bruwier Potatoes 
Galgestraat 1A
B-8790 Waregem
T +32 56 61 33 33