Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Italië: ommezwaai nodig voor nectarines en perziken

De markt voor perziken en nectarines gaat redelijk goed, hoewel de spelers er iets meer van hadden verwacht, gezien de algemene terugval van het aanbod dat wordt geraamd op ongeveer 25%. Maar waar het om gaat is dat de mentaliteit moet veranderen en dat het segment opnieuw moet worden gelanceerd zodat het voldoening kan blijven geven.

Perziksortering

Ilenio Bastoni en Mirco Zanott van Apofruit Italia zeggen het volgende over de veranderingen die nodig zijn: "De markt is erg veranderd en we proberen hier verandering in te aan te brengen. Ik zal een aantal praktische voorbeelden geven. De manden voor de groothandelsmarkt met fruit van een kleinere afmeting bieden steeds lagere marges. Ook dit jaar is dit iets waar men ontevreden over is. Daarom hebben we sinds een aantal jaren een soort protocol waarbij waar iedereen, van het pand tot aan de verwerkingsfaciliteit wordt opgeroepen om aan de eisen van de meest winstgevende markt te voldoen. Namelijk goede kwaliteit en een groot formaat", zegt Bastoni.

Perziken van het merk Solarelli

Wat te doen op het land
Zanotti legt uit dat de telers aan de ene kant moeten proberen om de kosten te reduceren. "Bepaalde fasen in het proces kunnen worden gemechaniseerd waardoor er op mankracht kan worden bespaard. Maar we moeten rassen kiezen, die geschikt zijn voor het gebied waarin het bedrijf zich bevindt en die een goede kwaliteit hebben. En tenslotte is noodzakelijk dat de telers zich concentreren op de maat van het fruit."

Links Mirco Zanotti en rechts Ilenio Bastoni vanApofruit

Sommige bedrijven hebben de aanwezigheid van de Suzuki fruitvlieg gedetecteerd, zelfs als de schade aan de perzikboom nog beperkt is. Maar het is goed om hier niks aan te doen en dat is de reden waarom verschillende leden van Apofruit hun anti-hagel systemen aanpassen in de hoop de parasiet te kunnen weren.

Verpakkingen met nectarines uit Romagna IGP

Wat te doen in de verwerkingsfaciliteit
Het verlagen van de kosten is een dictaat dat ook in de fabriek van toepassing is. Tegelijkertijd is het noodzakelijk om te evolueren en om los te komen van de patronen van 20 jaar geleden. "Al geruime tijd richten we ons op kleinere verwerkingslijnen en we vergroten het aandeel perziken en nectarines dat wordt verwerkt. Dit betekent dat wanneer het fruit van de boom komt, ze onmiddellijk worden gekalibreerd en verpakt zonder door de cellen te gaan en zo de doorgangen tot een minimum te beperken. Op deze manier ondergaat fruit in het algemeen minder schokken en is er minder schade, waardoor het mogelijk is zachtere vruchten dichter bij het ideale rijpingspunt te verpakken", zegt Bastoni.


De markt
Het aandeel perziken en nectarines dat door Apofruit aan het buitenland wordt afgezet is 50%. Dit jaar is het quotum voor het Midden-Oosten gestegen, ook via de luchtvaart. "Het zoeken naar winstgevende markten is essentieel en we moeten een heel goed product presenteren. In het Midden-Oosten zijn er marges omdat de groothandelsmarkten daar het product voor $8 per kilo doorverkoopt. De transportkosten bedragen ongeveer $2 per kilo, dus we worden rijkelijk beloond."



Biologisch aandeel van 30%
Inmiddels is 30% van het assortiment van Apofruit biologisch. Bij de perziken en nectarines is het aandeel biologisch het grootst terwijl de opbrengsten ervan wat lager zijn. Als de teler een professional is en het weer niet al te nadelige gevolgen heeft dan is zijn de lager opbrengsten wel te overzien.

Contact:
Gruppo Apofruit

Viale della Cooperazione, 400
Cesena - Italiƫ
Tel.: (+39) 0547 414111
Fax: (+39) 0547 414166
Web: www.apofruit.it
Publicatiedatum: