Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
aanzienlijk kleinere oogst verwacht

"Egyptische mango-oogst een maand eerder"

De Egyptische mango-oogst is een maand eerder dan gebruikelijk. Volgens Sammy A Nour van Roots Export is dit het gevolg van de hitte dit jaar. "De oogst wordt geraamd op 30-40% van het volume van vorig jaar doordat de mango's te vroeg van de bomen vallen."

Gelukkig had Roots Export niet al te veel last van de hitte. "Dankzij onze planning en jaar-op-jaar acquisitie van nieuwe teeltbedrijven zijn we in staat het hele bestelde volume voor 2018 veilig te stellen, wat ongeveer 1.500 ton is met een extra van 1.000 voor nieuwe orders. Als we die niet kunnen exporteren, dan wordt dit op de lokale markt afgezet."

 
Sammy en Christiane Naumann op Macfruit

Mango's zijn Roots belangrijkste specialiteit. Het seizoen is momenteel in volle gang in Egypte. "We exporteren naar landen in het Midden-Oosten zoals Libanon, Dubai, Oman en Saoedi Arabië. Kleinere hoeveelheden gaan naar Singapore en België."

Wat de ontwikkeling van nieuwe markten betreft is Roots vooral geïnteresseerd in Europa en Zuidoost-Azië. "Dit zijn de markten waarmee we behoorlijk concurrerend zijn door onze nabijheid. Dat helpt ons product goedkoper te maken wat nog versterkt wordt door de recente devaluatie van de Egyptische pond."



Zuid-Amerikaanse concurrentie 
Sammy denkt dat Egyptische mango's een serieuze concurrent kunnen zijn voor Zuid-Amerikaanse zwaargewichten als Brazilië, Peru, Mexico en Ecuador. Dit dankzij de mogelijkheden die Egypte van begin juni tot eind september heeft, net voordat Braziliaanse mango's in oktober op de Europese en Noord-Amerikaanse markt komen. "De Aziatische markten zijn ook grote mangoproducenten, maar hun seizoen loopt van april tot juni. Daarnaast zijn hun rassen heel verschillend."

Exportrassen 
"De belangrijkste exportrassen zijn Kent, Tommy Atkins, R2E2, Keitt, Palmer, Haden, Shelly en Osteen door hun kwaliteitssmaak, draadloze vruchtvlees en goede houdbaarheid. Egyptenaren geven over het algemeen de voorkeur aan zoetere, lokale rassen, zoals Oweiss, Sedika, Fas, Alphonso en Zibdia die ook populair zijn onder consumenten uit het Midden-Oosten, maar niet zozeer onder Europese consumenten.

"De Egyptische teelt van de Keitt mango is de laatste jaren enorm toegenomen. Nu is Egypte de grootste mangoteler in Afrika met een areaal van 132.100 ha. Dit jaar hebben we al een extra 100 are met Kent, Tommy Atkins, Shelly, Palmer en Osteen mango's toegevoegd op onze eigen bedrijven en hebben we afspraken gemaakt met verschillende andere teeltbedrijven in heel Egypte. We willen de teelt opvoeren en de Egyptische mango-export uitbreiden om aan de vraag van onze huidige en toekomstige klanten te voldoen."



Hapklaar
"Europese consumenten zijn ook geïnteresseerd in hapklare mango's. Ons werk is om rijpe maar niet overrijpe mango's aan Europese importeurs aan te bieden die rijpkamers hebben. We leveren ook hapklare mango's via de luchtvaart aan klanten in Azië en Europa. Roots is recentelijk een samenwerkingsverband aangegaan met een lokaal Egyptisch bedrijf dat gerecycled materiaal gebruikt om containers en recyclebaar plastic te maken, die we bij onze supermarktketendeals in Azië gebruikt hebben."


Hapklare mango's in duurzame verpakking zijn verkrijgbaar met 1 en 2 stuks

Roots Export biedt een breed scala aan lokale groenten en fruit voor de mondiale markt, waaronder druiven, sinaasappelen, citroenen, mango's, granaatappelen, knoflook, zoete aardappelen, artisjokken en ijsbergsla. Het voornaamste doel van het bedrijf is om AGF-markten te ontwikkelen door Europese kwaliteitseisen te bieden en het imago van het Egyptisch AGF onder de Europese en Westerse markten te verbeteren. De jaarlijkse omzet van het bedrijf is van 320 ton in 2016 naar 1.500 ton in 2017 gegaan.

Voor meer informatie:
Roots for Agricultural Export S.A.E.
+20114-523-3666


Publicatiedatum: