Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Avocadomarkt herstelt en oogst in Spanje neemt toe

Goede mango-oogst verwacht met stabiele prijzen


Het mangoseizoen in Malaga gaat van start. Dit is de grootste productieregio van subtropisch fruit in Spanje. De eerste aankomsten zijn Tommy Atkins en Osteen vanuit kassen hoewel deze opbrengst niet groot is. De Osteen variëteit, die in Spanje het grootst is, wordt geoogst van de eerste en tweede week in september. Dat is een vertraging van een week. Het areaal dat met Osteen beplant is, is toegenomen ten koste van andere variëteiten zoals Keitt en Tommy Atkins. 

De sector verwacht een recordoogst die 30 tot 40 procent groter zal zijn dan vorig jaar. Er bestaat echter geen vrees dat de prijzen daarom zullen dalen, vanwege de sterke positie van Spaanse mango's in de Europese markten. Volgens Esperanza Rodríguez van de verkoopafdeling van Tropical millenium dat teelt, importeert en exporteert "hebben de grotere opbrengsten wellicht wel enig effect op de prijzen, maar ik verwacht niet dat ze scherp zullen dalen, zoals de afgelopen maanden wel met avocado's het geval is geweest."

"Onze mango's trekken altijd klanten aan vanwege hun onderscheidende kwaliteit. Vooral in Europa, aangezien ze optimaal rijp geoogst worden. Dit is mogelijk vanwege onze nabijheid tot de Europese markten. Daardoor is de kwaliteit gelijk aan luchtvrachtmango's, maar tegen een aantrekkelijkere prijs. Daarom zullen importeurs zodra de prijzen interessant worden vanwege groter aanbod ongetwijfeld overschakelen op Spaanse mango's," legt ze uit. 



We moeten daarbij niet vergeten dat Israël, dat eerder begint dan Spanje en een commercieel interessante afzetperiode geniet op de Europese markt, dit jaar eerder stopt met plukken vanwege de afname van de oogst dit jaar. "Dat betekent niet dat Spaanse telers hun mango's daarom ook te vroeg gaan plukken, want dat zou hun goede reputatie schaden ten aanzien van de kwaliteit. Het is beter te wachten tot het fruit echt goed rijp is en de markt een beetje hongerig wordt. Wij verwachten midden september met de eerste Osteen te starten," aldus Vanesa. 



Avocado markt herstelt zich en Spaanse oogst neemt toe
Aan het begin van deze zomer daalden de avocadoprijzen aanzienlijk vanwege een instorten van de markt in Europa. Dit was met name vanwege een overaanbod uit Peru en Zuid Afrika, dat tevens botste met aanbod uit andere landen. De markt stabiliseert zich inmiddels en er worden de komende weken zelfs enige tekorten verwacht. 

"Het is een stressvolle toestand geweest voor ons allemaal, aangezien Europa niet in staat was om zoveel avocado op te nemen in zo'n korte tijd. Met dergelijke druk achter het aanbod was het niet mogelijk om het product uit te roteren en verkooptransacties af te spreken. Het productaanbod bepaalde de markt en wij niet. Dat is niet zoals het zou moeten zijn. Sommige mensen hebben deze avocadocrisis vergeleken met die van 2007, maar toen was de consumptie nog niet zo groot als nu," stelt Rodríguez. "Deze episode is er echter een teken van dat avocado's in de toekomst waarschijnlijk een commodity product gaan worden."



"Op dit moment is de markt al aan het herstellen en zijn Colombia en Mexico in het seizoen aan het komen. Het is mogelijk dat er een klein oogsttekort ontstaat tot Spanje op de markt komt. Op dit moment wordt een toename van de Spaanse oogst verwacht in vergelijking met vorig jaar. Meestal volgen avocado's de trend wanneer in een bepaald jaar de mango oogst ook groot is. Ook Marokko zal met een grotere oogst op de markt komen," besluit Vanesa.


Voor meer informatie:
Vanesa Moreno
Tropical millenium
Camino del Higueral. s/n. Apdo 136. -La Axarquía.
Vélez-Málaga. 29700. Spain.
T: (+ 34) 952 549 881
vanesa.m@tropicalmillenium.com
www.tropicalmillenium.com