Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
in samenwerking met Europlant

Ondanks de droogte groeien er nieuwe aardappelrassen in Weeze

De Duitse firma Wilhelm Weyers, gevestigd in Weeze, heeft voor het eerst besloten om een aardappelproefveld in Weeze aan te leggen. Op het veld, waar men op 24 april aardappelen pootte, groeien momenteel in totaal twaalf nieuwe aardappelrassen van verschillende pootgoedleveranciers. Het gaat uitsluitend om nieuwe variëteiten die momenteel nog onbekend zijn in Nordrhein-Westfalen en die zich dankzij hun robuustheid en smaak moeten onderscheiden, aldus het groothandelsbedrijf.


Niklas (l) en Reinhard Krebbers op de testakker in Weeze

Vanwege de extreme temperaturen tijdens de poot- en groeifase gaat de bedrijfsleiding er momenteel vanuit dat de oogst ook bij de latere rassen begin september plaats zal vinden. Dit moet echter op korte termijn met de telers evenals met het betrokken loonbedrijf Schmitz overeen worden gekomen. Ook hierbij spelen de weersomstandigheden namelijk een beslissende rol, want de grond mag niet te droog zijn tijdens het rooien. Het kan zelfs nodig zijn om afzonderlijke aardappelpartijen voor het rooien weer te irrigeren, deelt de bedrijfsleiding mee.


Directeur Reinhard Krebbers van Weyers

Stabielere rassen
In totaal werden er op 24 april van dit jaar twaalf nieuwe variëteiten geplant, die voorheen niet voorkwamen bij de teelt in Nordrhein-Westfalen. Het proefveld werd ingepoot door Europlant samen met Niklas Krebbers. In totaal gaat het om acht rassen uit de Europlant-catalogus (Julinka, Theresa, Ramona, Bernina, Otolia und Torenia), twee van de leverancier Norika (Wendy en Wega) en twee rassen van Solana (Peela en Baby Lou). Het doel van het proefveld is om op de lokale afzetmarkt robuuste en aromatische aardappelen beschikbaar te kunnen stellen en het aanbod aan verschillende rassen uit te breiden. "We zijn eveneens op zoek naar goede bewaarrassen met een bijzonder vaste schil'', legt Niklas Krebbers uit.



Daarnaast worden de eisen van de retail steeds talrijker, terwijl tegelijkertijd een continue hoge oogst verwacht wordt. Deze uitdaging moet met enkele nieuwe aardappelrassen makkelijker te vervullen zijn. In het kader hiervan zal Weyers deze service ook in het komende jaar aanbieden om zo ook in de toekomst tegemoet te kunnen komen aan de hoge kwaliteitseisen van de retail en de consumenten.



Lokale producten
Als lokaal inpakbedrijf is Wilhelm Weyers reeds in de derde generatie succesvol en met de plaatselijke landbouw verbonden. Het groothandelsbedrijf houdt zich sinds meer dan vijftig jaar met de verkoop van consumptieaardappelen en uien bezig. In de moderne verpakkingsinstallaties worden aardappelen en uien gesorteerd, gewassen, belucht, opgeslagen, verpakt en onder het motto 'Nur die beste Qualität verlässt unser Haus' aan de retail uitgeleverd. In totaal heeft het bedrijf een areaal van 32.500 vierkante meter ter beschikking, waarvan de haloppervlakte 15.000 vierkante meter beslaat. 

Verdere informatie: 
Wilhelm Weyers GmbH 
Kartoffel- und Zwiebelgroßhandlung
Holtumsweg 16 b – 47652 Weeze
Tel. 0049 2837-571
Fax 0049 2837-6019

Publicatiedatum: