Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Prijzen limes weer genormaliseerd

Prijzen voor de limes hebben geschommeld, maar dat is niet ongebruikelijk. Consumptie was door het goede weer en de WK-voetbal prima, maar is de afgelopen paar weken veranderd. 

Volgens Rob Cullum van Pacific Produce, een Brits limesimporteur, is de vraag weer gedaald. "De prijzen lagen hoog wat waarschijnlijk een weerslag op de vraag had. Nu is er een overaanbod doordat Mexico een belachelijke hoeveelheid klein fruit naar de Europese markt en het VK stuurde waardoor de markten verzadigd raakten. Nu zien we een verandering aankomen doordat de lage vraag betekent dat Mexico meer naar de VS zal sturen."


Rob met een plukker
 
Op het moment heeft Brazilië een kleine teelt en een kortere houdbaarheid, zodat het meer voor de binnenlandse markt zal bewaren. "Dit samen met minder uit Mexico zal de beschikbaarheid kleiner maken waardoor prijzen beginnen te stijgen. De prijzen liggen nu op het normale niveau. Ik zou zeggen in balans: een eerlijke prijs voor de teler en de consument."
 
"Mexicaanse limes zijn gevoelig voor stamrot in deze tijd van het seizoen. Deze ziekte wordt niet zichtbaar totdat de koelingsketen verlaten wordt en dat kan in de schappen gebeuren. Als gevolg nemen we alleen af van de beste telers, checken het erg gedegen en verplaatsen het snel. Maar niet alle importeurs doen dit en dat kan problemen voor de consument opleveren. Tijdens deze periode betrekken we limes van verschillende gebieden om de risico's te minimaliseren. Naast de traditionele Braziliaanse en Mexicaanse limes halen we ze ook uit Guatemala en kleine hoeveelheden uit Israël, Peru en Colombia.


Pakstation van Pacific Produce's Mexicaanse leverancier
 
September kan een moeilijke maand zijn. Het weer is onvoorspelbaar. Als het warm is dan zal de vraag stijgen en kunnen we een snel stijgende markt zien. Oktober en november zien consumptieniveaus dalen en dat is in balans met het kleinere aanbod.
 
Sommigen beweren dat de markt volgende week snel zal pieken, maar Rob ziet geen drastische verandering. "Er zal een gestage stijging zijn en groter fruit zal hogere prijzen dicteren en de kleinere maten zullen volgen. Er zal een scala aan prijzen zijn, want iedereen die goedkoop aanbiedt, heeft daar een reden voor (kwaliteit). Ik ben niet pessimistisch, maar ik zie nu niveaus rond de € 6,50 en misschien zullen we er nog 2 euro bovenop zien. Dat zijn goede prijzen, maar ik zie niet de rare € 12,- die in de zomer plaats kan vinden wanneer de vraag veel hoger ligt. Maar... het is erg gemakkelijk om ramingen rond limes fout te hebben."

Voor meer informatie:
Robert Cullum
Pacific Produce
Tel: +44 (0) 1865877801
Email: rob@pacificproduce.co.uk
www.pacificproduce.co.uk
Publicatiedatum: